Place de la Concorde

Place de la Concorde är Paris största torg. Här avrättades tusentals människor under åren 1793–94 bland andra kung Ludvig XVI och hans drottning, Marie-Antoinette.

En plats för avrättning

Innan franska revolutionen bröt ut 1789 hette torget Place Ludvig XV och hade en staty i mitten av kungen ridandes på sin häst. Men under revolutionen togs statyn bort och platsen döptes om av revolutionsrådet till ”Place de la révolution” (revolutionsplatsen). Torget spelade en central roll för avrättningar av kungligheter och adel. Den 21 jan 1791 giljotinerades Ludvig XVI. Hans hustru, den avskydda drottningen Marie Antoinette och hennes barn slängdes i fängelsehålan ”La Conciergerie” inte långt från avrättningsplatsen.

Den 16 oktober 1793 avrättades även hon till folkets jubel och bödelns triumferande rop ”Vive la République!”.

Kulminerade sommaren 1794

Avrättningen av landets kungafamilj blev startskottet för ”la Terreur” (skräckväldet). Åren 1793–94 dödades upp emot 40 000 personer, de flesta utan egentlig rättegång. Skräckväldet kulminerade sommaren 1794, då 1300 personer avrättades under en enda månad på Place de la Révolution. Allt som allt fick nära 3 000 personer sätta livet till på platsen. Efter revolutionen bytte torget namn till nuvarande ”Place de la Concorde” – platsen för enighet och sämja. Namnbytet skedde för att man ville visa att man lämnat det förflutna och hade påbörjat en ny och fredlig era.

Obelisken i paris - en gåva

Lägg märke till den ståtliga obelisken på torgets mitt. Den är 23 meter hög, väger 230 ton, är 3 300 år gammal och kommer från Luxor i Egypten. Den gavs som gåva till kung Ludvig Filip I från vicekonung Muhammed Ali av Egypten. Obelisken är täckt med egyptiska hieroglyfer som skildrar händelser från Ramses II:s och Ramses III:s styre. På torget finns också två fontäner och åtta statyer som representerar de åtta största städerna i Frankrike. Några av torgets vackraste byggnader är Hôtel de Crillon och Hôtel de la Marine, marinens högkvarter.

Place de la Concorde ligger vid métro: Concorde.