Louvren i Paris

Louvren har inte alltid varit ett museum. Byggnaden uppfördes 1190 på order av kung Filip II. Det var meningen att man skulle använda det som en fästning för att skydda Paris från angrepp. År 1370 flyttade Karl V in på Louvren. Därefter fortsatte Louvren att vara kunglig bostad fram till 1682.

En av kungarna, Frans I, var mycket konstintresserad och samlade på konst. När han dog testamenterade han sin konstsamling till den franska staten. Kung Ludvig XIV (även kallad för solkungen) bidrog senare till att samlingen växte bl a genom att ta emot konstverk som betalning för förfallna statsskulder. Samlingen blev allt större, men det var först efter den franska revolutionen som Louvren öppnade sina dörrar för allmänheten.

Museet med Mona Lisa

Louvren rymmer över 200 000 konstverk, från antiken till ungefär 1800-talets mitt, och är ett gigantiskt museum med flera avdelningar. De flesta besökarna kommer hit för att få se kvinnan med det gåtfulla leendet, Leonardo Da Vincis mästerverk, Mona Lisa som hänger i Salle des États. Eftersom museet är så pass stort är ett tips att inte besöka alla avdelningar på samma dag utan istället välja tidsepok, eller de konstverk du är intresserad av, för att orka ta in alla intryck.

Glaspyramid som entré

År 1989 firade Musée du Louvre 200-års jubileum av den franska revolutionen. I samband med firandet invigde Louvren sin nya entré, en glaspyramid ritad av vietnames-amerikanen Leoh Ming Pei. Precis som sig bör blev diskussionerna om pyramiden ganska hetsiga. Vissa älskar den, medan andra tycker att den förstörde hela Louvren och inte alls passade ihop med museets övriga stil.