Eiffeltornet

Eiffeltornet är Paris turistattraktion nummer ett och avfärdas lätt av den vane Parisbesökaren. Men för förstagångsbesökaren är det ett måste att åtminstone ha sett tornet. Det är ju trots allt stadens främsta symbol där den tornar upp sig vid Marsfälten.

Historian bakom Eiffeltornet

Eiffeltornets historia börjar med en arkitekttävling som utlystes inför världsutställningen 1889. Det var en världsutställning som skulle fira 100-års jubileet av den franska revolutionen och därför skulle man bjuda på något speciellt. Arkitekttävlingen gick ut på att man skulle konstruera en central punkt för evenemanget.

Protesterna var höga och inte nådiga när ingenjör Gustave Eiffel vann första pris för sitt ”monster”, som folket kallade hans 324 meter höga 10 100 ton tunga stålkonstruktion - men detta fick inget gehör. Lite mindre än 2,5 år tog det att bygga Eiffeltornet. De uppretade parisarna lugnades dock ner lite genom löftet om att tornet skulle rivas efter 20 år. Men Gustave Eiffel var listig, på toppen av tornet placerade han en radio- och telegrafantenn som snart blev oumbärlig för staden. När Eiffeltornets 20-års jubileum kom hade protesterna tystnat för länge sedan.

Bästa utsikten i Paris?

Tornet har tre våningsplan, det första på 57 meters höjd. Där finns en liten utställning som visar tornets historia och en restaurang. Nästa våning är på 115 meters höjd inhyser den berömda restaurangen Le Jules Verne och ett litet macarons-kafé. Tredje våningen på 276 meters höjd bjuder på den bästa vyn. Kanske ihop med ett glas champagne från den lilla champagnebaren som finns här?

Eiffeltornet huserar på aderssen Champ de mars, dit du enkelt tar dig med Métro École Militaire.

Öppettider är mellan 21 juni – 2 sept 9.00 - 00.45, resterande år gäller 9.30 – 23.45.

Tre saker att tänka på

  1. För att slippa de värsta köerna kom tidigt, ca en kvart innan öppning eller sent på eftermiddagen/kvällen. Köp gärna biljetterna online före besöket.
  2. Var lite observant då det vimlar av gatuförsäljare och ficktjuvar kring Eiffeltornet.
  3. Bästa instagrambilden får du från Trocadéro. Då har du förutom ett centrerat Eiffeltorn en fantastisk vy över Seine, Marsfälten och Militärhögskolan i bakgrunden med sin stora guldkupol.