Makronissos Beach

Ett lugnt alternativ till Nissi Beach

Makronissos Beach nära Ayia Napa på Cypern.
Makronissos Beach ligger bara ett par kilometer väster om Nissi Beach - men är betydligt lugnare.

Många har hört talas om Nissi Beach på sydöstra Cypern, som förvisso är fin, men som också drar mycket folk. Bara ett par kilometer väster om Nissi ligger Makronissos, som är ett lugnare och inte lika välkänt strandalternativ.

Makronissos och dess småvikar formar en kritvit och mycket omtyckt strand med finkornig och silkeslen sand i närheten av Ayia Napa. Den vita stranden lockar besökare som har gjort sin research och de små vikarna gör att vattnet är förhållandevis lugnt. Vattnet är kristallkart och ger en turkosfärgat intryck från långt håll. Stranden är också långgrund vilket gör den till ett perfekt tillhåll för barnfamiljer. Tänk dock på att det finns koraller på botten, vilket gör att både barn och vuxna får vara noga med vad de sätter fötterna.

Även om stranden har färre besökare än den närliggande Nissi Beach blir det fortfarande ganska mycket folk framåt dagen, särskilt på söndagarna då cyprioterna själva kommer hit på sin lediga dag. Se därför till att komma hit tidigt på morgonen och undvik söndagar i den mån det går för att njuta av de första lugna timmarna på en i stort sett folktom strand.

Dykning, vattenskidor och paddleboard

Tröttnar du på att ligga på en solstol finns flera olika vattensporter att prova på, allt från dykning till vattenskidor och Stand up paddleboard (SUP) till paddelbåtar. Om du är nybörjare bör du testa aktiviteter som SUP på förmiddagen, framåt eftermiddagen brukar det bli blåsigare vid stranden.

Du kan också få loss lite överskottsenergi genom att ta strandpromenaden bort mot Landa Beach, Adams Beach och slutligen Nissi Beach. Promenaden tar upp emot en halvtimme och du kan gå längs vattenbrynet under nästan hela tiden.

Åka till Makronissos Beach - 3 tips

  • Vill du komma åt den lugnaste delen av stranden bör du ta dig bortanför vattensportaktiviteterna. Där väntar en lite mindre strand, och precis som på den livligare delen av stranden kan du också hyra solstolar och parasoll.

  • Om du bor i Ayia Napa är det enkelt att ta sig till Makronissos med cykel. Det går också bussar hit från Ayia Napa.

  • Det finns bara en restaurang/servering vid Makronissos Beach. Här serveras dricka och enklare maträtter, dock till ett ganska högt pris. För att hålla ner kostnaderna är ett tips att packa ner en kylväska med mat och dricka. Det är både härligt och snällt för plånboken att ha picknick på stranden. Glöm dock inte att ta med dig skräpet när du är färdig!