Makronissos Beach

Många har hört talas om Nissi Beach på sydöstra Cypern, som förvisso är fin, men som också drar mycket folk. Bara ett par kilometer väster om Nissi ligger Makronissos, som är ett lugnare och inte lika välkänt strandalternativ.

Makronissos och dess småvikar formar en kritvit och mycket omtyckt strand med finkornig och silkeslen sand i närheten av Ayia Napa. Den vita stranden lockar besökare som har gjort sin research och de små vikarna gör att vattnet är förhållandevis lugnt. Vattnet är kristallkart och ger en turkosfärgat intryck från långt håll. Stranden är också långgrund vilket gör den till ett perfekt tillhåll för barnfamiljer. Tänk dock på att det finns koraller på botten, vilket gör att både barn och vuxna får vara noga med vad de sätter fötterna.

Även om stranden har färre besökare än den närliggande Nissi Beach blir det fortfarande ganska mycket folk framåt dagen, särskilt på söndagarna då cyprioterna själva kommer hit på sin lediga dag. Se därför till att komma hit tidigt på morgonen och undvik söndagar i den mån det går för att njuta av de första lugna timmarna på en i stort sett folktom strand.

Dykning, vattenskidor och paddleboard

Tröttnar du på att ligga på en solstol finns flera olika vattensporter att prova på, allt från dykning till vattenskidor och Stand up paddleboard (SUP) till paddelbåtar. Om du är nybörjare bör du testa aktiviteter som SUP på förmiddagen, framåt eftermiddagen brukar det bli blåsigare vid stranden.

Du kan också få loss lite överskottsenergi genom att ta strandpromenaden bort mot Landa Beach, Adams Beach och slutligen Nissi Beach. Promenaden tar upp emot en halvtimme och du kan gå längs vattenbrynet under nästan hela tiden.