Golden beach

Golden beach är en populär strand och en av de största och vackraste på norra Cypern, och ligger i Protariasområdet i utkanten av Ayia Napa, nästan allra längst ut på Karpasshalvöns nordöstra udde. Här råder lugnet, och du kan se fram emot sköna stranddagar med fokus på avkoppling. Här möter gyllene, böljande sanddyner lugnt och klart vatten, och det är inte ovanligt att vilda åsnor lunkar omkring på de omgivande kullarna. De lever fritt på hela Karpasshalvön. Golden beach är del av en nationalpark, och här häckar havssköldpaddor.

Golden beach lockar med avkoppling

Med andra ord är Golden beach en total kontrast mot intensiva motsvarigheter som Nissi beach, men bjuder på underbart strandhäng. Här hittar du finkornig, vit sand, kristallklart vatten och den är barnvänligt långgrund. Detta är en naturlig strand som lockar mer med skön avkoppling och vacker inramning snarare än serviceutbud. Det finns knappt några solstolar eller parasoll - ett fåtal under vissa perioder av säsongen på sin höjd, men toaletter och duschar erbjuds. Du hittar ett par enkla restauranger i anslutning till stranden. Vissa besökare rapporterar om kvarliggande skräp. Städa upp efter dig - och ha kanske med en extra påse för att plocka något befintligt om det behövs och gör så en extra insats för denna pärla till strand, och inte minst de sköldpaddor som kläcker sina ägg här. Två sorters havssköldpaddor lever i närheten av Karpasshalvön och Golden beach; Oäkta karettsköldpadda (Caretta Caretta) och Grön havssköldpadda.

På strandens sidor finns låga, karga klippor. Här är snorkling populärt - bara några simtag ut i vattnet från klipporna har du bra sikt i det klara vattnet. Har du riktigt mycket tur kanske du lyckas simma i närheten av en havssköldpadda.

Mycket jobb bakom den fina stranden

Värt att notera är att denna strand gått från att ha haft större utbud med ett antal restauranger och barer på stranden till att dessa rivits för att ge stranden en chans till återhämtning - och att kunna återgå till sitt ursprung; en helt naturlig strand i vacker miljö. I omgångar har det funnits skräp från rivningarna kvar på stranden, och utlåtanden från besökare har varierat.

De senaste rapporterna, från hösten 2018, talar betydligt varmare om stranden. Någon restaurang har återkommit och lokala myndigheter städar och håller efter i större utsträckning. Numera talar senaste rapporter om en magiskt vacker och naturligt orörd strand - och vi hoppas att den kommer att få bestå så.