/Ayia Napa

Meze - på äkta cypriotiskt vis

av Stina Troedsson Lindahl, Guide, LCA

En maträtt som man äter mycket här på Cypern är Meze, det är egentligen en hel måltid fylld av många olika smårätter.

Man inleder med sallad och bröd, och fortsätter sedan med kött eller fisk beror på om man äter köttmeze eller fiskmeze. Det kommer också in potatis och ris, såser med mera. Rätt efter rätt kommer till bordet eftersom man enligt tradition ska äta meze på en timme.Till slut när man ätit sig mättare än man trodde man kunde, så kommer en liten efterrätt med frukter och ost.

Självklart finns det något för alla på mezen, det är inte bara cypriotisk mat utan även revben och pommes frites. Det är en häftig känsla att komma hem från semestern och känna att man gjort något riktigt traditionellt och smakat traditionell mat!

Den cypriotiske mannen har en familjeägd Taverna som serverar utsökt Meze, cyprioterna är även väldigt duktiga på att underhålla under måltiden. Den cypriotiske mannen har en familjeägd Taverna som serverar utsökt Meze, cyprioterna är även väldigt duktiga på att underhålla under måltiden.