Fakta om Ayia Napa

 • Huvudstad

  Nicosia
 • Valuta

  Euro (EUR)
 • Språk

  Grekiska, turkiska
 • Folkmängd

  ca 3 000
 • Tidsskillnad

  +1 timme
 • Transfertid

  ca 45 min – 1 tim 30 min

Pass och visum

Läs om pass- och visumregler här

Reserekommendationer

UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information

Utrikespolitiska Institutet

Vaccination

Rådgör med läkare eller vaccinations-central.

Prisnivå


Pizza
ca 110:-

1 liter vatten
ca 9:-

Uppskattat genomsnitt

Bra att veta

 • Flygtid

  Din restid beror på vilket flyg du väljer. Cirka 4 tim 20 min med direktflyg från Stockholm-Arlanda.

 • Transfertid

  Beräknad transfertid ca 45 min – 1 tim 30 min. Boka busstransfer eller privat transfer med taxi eller minibuss. När du bokar resan ser du vilka transferalternativ som finns tillgängliga.
  Här kan du läsa mer om transfer »

 • Sol och bad

  Ayia Napa har långgrunda, finkorniga sandstränder. Det finns 12 stränder som har EU:s utmärkelse Blue Flag, de 2 längsta och populäraste är Grecian Bay och Nissi Beach.

  Parasoll och solstol ca 50:-/dag, finns på stränderna fram till slutet av november.

 • Upplev mer

  Området kring Ayia Napa har många fina promenadvägar utmed kusten och i naturreservatet Cape Greco.

  Flera av hotellen har tennisbanor. Boule är populärt och det finns flera boulebanor i Ayia Napa-området. Cykel finns att hyra och på fina cykelbanor tar du dig både till småbyarna och till Paralimni cirka 10 km från Ayia Napa.

  När det gäller vattensporter finns segling, trampbåt, vattenskidor, bananbåt, dykning och snorkling. Introduktionsdyk ca 620:-, PADI-utbildning ca 4.040:-. På Cypern måste du ha fyllt 12 år för att få dyka, ett tips för barnfamiljer är vår snorklingsutflykt.

  Det finns flera bra och välutrustade gym i Ayia Napas centrum.

  Tre golfbanor ligger i Pafosområdet, ca 15 mil från Ayia Napa.

  Den cypriotiska påsken är en viktig högtid som firas på många sätt runt hela ön. Vattenfestivalen Kataklysmos firas helgen runt månadsskiftet maj–juni i alla städer som ligger vid kusten. Vinfestivalen i Limassol firas i slutet av augusti och i början av september. Operaföreställningar framförs utomhus i Pafos i slutet av augusti/början av september.

 • Boka hyrbil

  Reser du till Ayia Napa kan du förboka hyrbil för en eller flera dagar genom oss.
  Så här bokar du hyrbil på Cypern »

 • Ta sig runt

  Avstånd
  Från Ayia Napa till flygplatsen 44 km, till Fig Tree Bay 10 km, Larnaca 41 km, Nicosia 83 km, Limassol 111 km, Pafos 179 km.

  Kommunikationer
  Taxi inom Ayia Napa ca 90:-, till Fig Tree Bay ca 190:-, Larnaca ca 500:-. Taxi flygplatsen–Ayia Napa ca 600:-. Kvällstid högre taxa, gör upp om priset innan.

  Buss till Larnaca med retur ca 50:- och till Nicosia med retur ca 110:-. För tidtabell se: www.intercity-buses.com

  Buss till Fig Tree Bay och Paralimni ca 10:-, dagskort 20:-. Under perioden maj–oktober går buss till Fig Tree Bay och Paralimni 3 gånger i timmen dagtid. För tidtabell se: www.osea.com.cy

 • Resa med barn

  Barnmat och blöjor finns att köpa i supermarkets i närheten av våra hotell.

  Ayia Napa är barnvänligt med långgrunda stränder. Här finns en lång rad aktiviteter för barn i alla åldrar med flera allmänna lekparker av europeisk standard. Luna Park är öppen från sen eftermiddag med åkattraktioner, lotterier och en lekplats inomhus. Vattenlandet Water World har lekplats under tak, små plaskpooler och vattenrutschbanor både för både de minsta och de lite äldre barnen.

  I Paralimni finns inomhuslekplats och bowling med servering, öppet alla dagar.

  Trafiken i Ayia Napa är relativt intensiv framför allt under juli–augusti.

 • Restauranger och nöjen

  Det finns ett brett utbud av mysiga restauranger och barer i Ayia Napa. Här finns många restauranger med mat från många av världens kök. Det cyprotiska köket är som bäst på lokala tavernor i utkanten av Ayia Napa.

  Under högsommaren är nattlivet intensivt då det finns många nattklubbar och barer. De ligger framförallt på den stora bargatan inne i Ayia Napa. Utanför, vid huvudgatan och nere i hamnen finns flera mysiga serveringar. Där hittar du dessutom flera fisk- och skaldjursrestauranger.

 • Shopping

  I Ayia Napa finns gott om souvenirbutiker och en del butiker med kläder, skor och smycken. De flesta ligger längs med huvudgatan Nissi Avenue.

 • Prisnivå

  I butik: 1 liter vatten ca 9:-, en läsk (33 cl) ca 10:-..
  På restaurang: enkel lunch ca 75:-, enkel middag ca 150:-, öl (50 cl) ca 25:-, pizza ca 110:-.

 • Invånarantal

  Ayia Napa har cirka 3 000 invånare, under högsäsong växer antalet genom säsongsanställda i turistnäringen.

 • Adapter

  220 V. Adapter behövs.

 • Resa med rörelsehinder

  Ayia Napas huvudstråk Nissi Avenue är relativ plan och området nere vid hamnen likaså. Längre upp i centrala Ayia Napa förekommer nivåskillnader och det är en del backar.

  Ayia Napas centrala delar kan vara lite svår framkomliga. I en del trottoarer har träd planterats mitt i. och det är ofta folktätt. Vid klostret finns en brant backe. Flera restauranger har toaletter anpassade för rörelsehinder men fråga innan.

  Det finns 40 stränder på Cypern som påbörjat arbete med att bygga ramper och andra faciliteter för rörelsehinder. Dessa stränder är öppna från maj till oktober.

  Det finns ett par vandringsstråk på Cypern som anpassats för att kunna användas med rullstol – en i Trodos-området och en i Machairaskogen.

  På respektive hotellsida hittar du information om hotellets faciliteter och rummen under fliken ”Hotellfakta”. Om rum specialanpassade för personer med rörelsehinder finns tillgängliga på hotellet finns där även mer information om dessa.

 • Viktig information

  In- och utcheckning
  Här kan du läsa om in- och utcheckningsregler på hotellen »

  Valuta och kreditkort
  Euro (EUR). Kontokort kan användas i de flesta restauranger och affärer. Uttagsautomater finns. Bankernas öppettider är mån–fre kl 8.30–13.30. På eftermiddagarna finns växlingskontor som är öppna.