Vandra på Cypern

Du som tror att Cypern bara består av stränder och badorter har så mycket kvar att upptäcka. Cederskogar, dalgångar, dramatiska havsklippor och välskötta naturstigar finns över hela ön. Här koncentrerar vi oss på tre av de bästa områdena för vandringar – de gröna Troodosbergen plus halvöarna Cape Greco och Akamas.

Vandra i Troodosbergen

Moutoullas heter en av de många idylliska byarna uppe i Troodosbergen

Vilken kontrast mot den torra varma sydkusten! Grönskan och det svalkande höghöjdsklimatet gör Troodosbergen till en oas som ingen bör missa under en resa till Cypern. Särskilt inte när man lägger till de charmiga bergsbyarna, vingårdarna och de nio små kyrkorna vars bysantinska väggmålningar gett dem en plats på Unescos världsarvslista.

Vandringsleder - 14 tips

I Troodosbergen finns 14 markerade vandringsleder av olika längd och svårighetsgrad. Från behagliga skogspromenader på några timmar till utmanande heldagsvandringar. Du kan ströva till vattenfall som Kaledonia eller Milomeris, följa en cirkulär led runt den högsta toppen – berget Olympos 1 951 m ö h – eller gå ”Kulturleden” mellan de två världsarvskyrkorna Panagia tou Araka och Stavros tou Agiasmati. Till exempel.

Skidåkning och vingårdar

Uppe vid berget Olympos högsta topp är klimatet så svalt att man får snö på vintern och faktiskt har en skidlift med fyra nedfarter igång januari–mars. Men du reser väl troligen en annan tid på året, och då är ett fint tips att besöka någon av vingårdarna som håller öppet för besök, försäljning och lunchservering. Till exempel Ktima Gerolemo i byn Omodos eller Vouni i byn Panagia.

Vandra på Cape Greco-halvön

Lägg märke till det klara vattnet. Men också till havsgrottorna som har gjort att den här klippan kallas Palathkia, vilket betyder "Palatset"

Halvön som leder ut till udden Cape Greco är i sin helhet en nationalpark. Med den turistvänliga fördelen att ligga mitt emellan badorterna Ayia Napa och Fig Tree Bay på Cyperns sydöstra kust. Bor du i en av dem tar du dig till nationalparken på tjugo minuter med hyrbil.

Cape Grecos kärva skönhet

På Cape Greco är landskapet kargt, det varma torra klimatet gör det svårt för växtligheten att nå över knähöjd. I gengäld får du öppna perspektiv över hela platån och det glittrande havet. Ibland löper din vandringsstig fram bland lågväxande buskar, ibland över nakna sandstensklippor. Det är alltid nära till badklippor för ett uppfriskande dopp.

Naturens egen skulpturpark

Just sandstensformationerna bidrar till att Cape Greco utnämnts till nationalpark. På många ställen bildas spektakulära tvärbranta klippor, grottor och naturliga valvbågar där land och hav möts. Goda chanser att få hyllningar på Instagram, alltså. Lederna är välskötta med rastplatser, bänkar att vila fötterna på och skyltar som pekar ut särskilt sevärda ställen, som till exempel havsgrottorna Palathkia och det vackra fredsmonumentet nära den yttersta udden.

Vandra på halvön Akamas

Klippväggarna i Avakas-ravinen är naturens egna skulpturer, med gapande munnar och buckliga näsor.

Nu har vi flyttat oss så långt västerut man kommer på Cypern, till en vild och vacker halvö norr om Pafos. Den är naturreservat och nästan helt obebyggd. Men jämfört med Cape Creco mer grön och kuperad, med en mjukt sluttande bergrygg på halvöns mitt. Den kalkhaltiga berggrunden gör att många sällsynta blommor trivs.

Adonis vattenfall och Avakas-ravinen

Akamas genomkorsas av grusvägar och gamla åsnestigar som är lätta att följa ända ut till udden för den som orkar, har bra solhatt och gott om vatten. Annars hittar du två av områdets höjdpunkter lite närmare civilisationen. Dels Adonis trolska vattenfall – inneslutet som i en grotta av skir grönska – och dels den spektakulära ravinen Avakas där du får känna dig liten mellan klippväggar som lutar sig mot varandra.

Här kan du läsa mer om alla TUIs resmål och hotell på Cypern »