M/S Zenobia

M/S Zenobia var ett svenskt lastfartyg som byggdes av Kockums varv i Malmö och sjösattes 1979. Ett år senare skulle hon frakta 135 långtradare och trailers från forna Jugoslavien till Syrien. I höjd med Cypern började autopiloten att krångla och fartyget girade kraftigt. Den häftiga manövern försköt hela lasten och fartyget fick slagsida. Efter flera försök att häva slagsidan anropade man till slut SOS. Alla i besättningen klarade sig men fartyget gick inte att rädda.

Om man flyger in över Larnacas flygplats kan man strax innan landning se en skugga i havet. Det är vraket av M/S Zenobia.

M/S Zenobia utanför Larnaca

M/S Zenobia ligger idag på havets botten med 90 graders slagsida på babord sida cirka 1,6 kilometer rakt utanför Larnacas flygplats. Det är 18 meter ner till skrovet och som djupast ligger hon på 43 meters djup. Fartyget hör till en av världens bästa dykplatser enligt flera ledande dykmagasin. Mycket tack vare att vattnet är så klart i Medelhavet. Enklast tar du dig hit via en dykfirma. De flesta dykbåtar utgår från Larnacas hamn och det tar ungefär en kvart att komma fram.

Alla kan dyka - nybörjare och proffs

Dykningen vid M/S Zenobia passar alla slags dykare. Från nybörjare som håller sig längs styrbord sida till mer avancerade som kan dyka inne i fartyget på övre bildäck. Ännu med avancerade äventyrsdykare kan dyka ner till undre bildäck och hytterna.

Räkna med att platsen kan vara välbesökt periodvis.