Huvudstaden Nicosia

Cyperns huvudstad Nicosia ligger vid floden Pedieos ungefär mitt på ön. Nicosia har gamla anor. Staden började byggas redan på 300-talet och utnämndes på 1000-talet till landets huvudstad. Sedan den turkiska invasionen 1974 är Nicosia delad i en nordlig (turkcypriotisk) och en sydlig (grekcypriotisk) del. Den som vill över till den norra sidan måste se till att ha med sig EU-pass eller nationellt ID-kort. Miljöerna skiljer sig åt en hel del. Den nordliga delen är mer ruff och färgstark med basarer, gatustånd och moskeér med böneutrop.

Den sydliga är mer modern med köpcentra, exklusiva butiker och vackra upprustade kyrkor.

Sevärdheter och kultur

Du kommer aldrig att få tråkigt i Nicosia. Här finns sevärdheter i överflöd. Och orkar du inte gå på muséer är en promenad i Nicosias Gamla stad också en njutning. Ströva bland trånga gränder och se alla vackra hus som är bevarade i gammal stil. Promenera bort mot den gamla stadskärnan, Laiki Yitonia, med den venetianska stadsmuren från 1500-talet.

Missa heller inte vackra Johanneskatedralen med sina fantastiska väggmålningar.

Shopping för alla smaker

Shoppingen är också ett kapitel som gjort Nicosia känt. För här hittar du bokstavligen allt. Antingen längs något shoppingstråk eller på ett modernt shoppingcentrum. Till sist har vi krog- och utelivet som är stort och varierande. Det kryllar av krogar, barer och diskotek för alla smaker.