Hala Sultan Tekke

Om du vill ha en rofylld stund under din vistelse på Cypern rekommenderas ett besök till Hala Sultan Tekke, eller Umm Harams moské som den också kallas. Detta lugna och vackra område hittar du vid västbanken intill Lacarnas saltsjö och moskén räknas dessutom som en helig plats inom islam.

Det är dock inte bara muslimer som är välkomna hit, Hala Sulkan Tekke är öppen för alla.

Stort utbud på sevärdheter

Sevärdheterna på området omfattar en moské, en minaret, en gravplats med rötter ända från forntiden och ett mausoleum. Moskén uppfördes under 1700-talet i syfte att hedra Umm Haram, som var gift med Ubada bin al-Samit, en vän till profeten Muhammed.

Legenden menar att Umm Haram under ett anfall från bysantiska styrkor ramlade av sin mulåsna och bröt nacken. Hon begravdes här och så småningom byggdes Hala Sultan Tekke upp runt hennes grav.

De historiska rötterna för den här platsen går långt tillbaka. Omkring 1500 f.Kr. användes området där moskén idag ligger som en gravplats för en stor stad som låg några hundra meter bort. En del av denna stad var föremål för arkeologiska utgrävningar ledda av svenskar under 1970-talet.

En vacker miljö utanför Larnaca

Hala Sultan Tekke är en av de första vyerna du möter när du lämnar Larnaca International Airport. Larnaca ligger på sydvästra delen av Cypern och räknas som öns tredje största stad efter Nicosia och Limassol. Att se moskén spegla sig i den stora saltvattensjön Larnaca Salt Lake är en vacker syn, inte minst eftersom inramningen i bakgrunden består av en imponerande bergskuliss.

Om du har några timmar över kan du gå eller springa runt hela sjön. En promenad tar 2-3 timmar beroende på hur snabbt du går. Har du tur kan du dessutom se rosa flamingos spatsera runt vid sjön. Tänk på att vattnet i sjön i princip torkar ut under varma somrar, för en spegelblank vy bör du med andra ord inte komma under en annan årstid.