Cape Greco

På Cyperns sydöstra spets, cirka 10 kilometer öster om Agia Napa, hittar du den lilla halvön Cape Greco. Cape Greco består av en nationalpark med vandringsleder, fantastik natur, utsiktsplatser, en liten fyr, ett kapell och några stränder. Här kan du hitta variation till det i övrigt så turisttäta Cypern med allt sitt fokus på sol och bad. Cape Greco är en för Cypern ovanligt orörd plats med ro och stillhet, där du kan bada i mörkt turkost vatten såväl som njuta av sagolik natur. Vattnet är oerhört klart, med sikt upp mot 40 meter.

Tycker du om aktiva dagar på semestern, så rekommenderas att vandra i nationalparken. Det finns nio olika vandringsleder i nationalparken Cape Greco, som bjuder härliga stigar bland enbuskar och pinjeträd och fantastisk utsikt mot den dramatiska naturen och det kristallklara vattnet i området. De flesta lederna är väldigt lätta, och tar från en halvtimme till tre timmar. Längs vandringslederna kan du se många av de för området så specifika landmärkena. Det är även populärt att ta sig an nationalparken på cykel.

Att göra i Cape Greco - 7 tips

Cape Greco erbjuder alltså ett brett utbud av aktiviteter. Här är sju landmärken du inte vill missa när du besöker nationalparken.

1. Kamara Tou Koraka

Detta är en av Cyperns mest spektakulära klippvalv, vars naturliga stenbro över havet ger en vacker inramning och speciell vy mot havet.

2. Spännande havsgrottor

Hela kustlinjen från Agia Napa ut till udden vid Cape Greco kantas av grottor, den ena djupare in i klipporna än andra - några går mer än 70 meter in under marken. Smugglers caves och Palace caves hör till de mest spektakulära. Är havet lugnt och tidvattnet lågt så går det att gå eller simma in i många av grottorna. Här är även snorklingen fantastisk, och många badbåtar gör stopp för att dyka i det klara vattnet.

3. Monachus Monachus Arch

Denna klippformation, format som ett valv över det kristallklara vattnet, bär en sägen om att om man kysser varandra på toppen av denna bro och önskar sig något så blir önskningen sann. Det är med andra ord inte så konstigt att denna bro är mäkta populär som fotoplats för brudpar - sannolikheten att du fångar ett brudpar under sin fotografering här är stor. Klippvalvet går i folkmun under namnet ”wedding bridge” eller ”love bridge”. Oavsett brudparsfotografering eller inte så är det värt att kolla in denna naturliga bro ändå, och extra vacker är den i solnedgång.

4. Agioi Anargyroi Chapel

En av få byggnader i nationalparken är det lilla vita kapellet med välvt blått tak; Anargyroi. Kapellet är dedikerat till två tvillingbröder som sades kunna läka sjuka människor genom healing, vilket de gjorde helt gratis. Även här är det troligt att du hittar brudpar som fotograferas i den vackra kombinationen av vit kyrka, dramatiska klippor och smaragdgrönt vatten. En liten trappa leder från kapellet ned till vattnet, och där hittar du en grotta som historiskt fungerade som skydd för fiskare och där det sägs rinna heligt vatten.

5. Konnos Beach

Områdets mest kända strand och tillika en av Cyperns allra vackraste är Konnos beach som ligger i den norra delen av nationalparken. Den är 200 meter lång och 25 meter bred, och väl skyddad från från vind och vågor. Du når lätt denna pittoreska strand med bil, cykel eller till fots - kanske genom vandringslederna i området. På Konnos beach kan du njuta av gyllene sand och klart turkost vatten, och det finns gott om service med allt från solbäddar till vattenaktiviteter.

6. Cyclops Cave

En kort promenad från Konnos beach hittar du grottan Cyclops Cave. Det är en stor underjordisk grotta med 3-4 rum i grottan, spännande att utforska för stora och små - vilka också kan ta sig fram till grottan utan större utmaning, då promenaden från stranden är enkel.

7. Monument of Peace

På en hög klippavsats ovan havet ligger ett fredsmonument, och adderar en extra dimension till den vackra utsiktsplatsen.