Fakta om Saranda

 • Huvudstad

  Tirana
 • Valuta

  Lek (ALL)
 • Språk

  Albanska
 • Folkmängd

  41 700
 • Tidsskillnad

  +/- 0 tim

Pass och visum

Läs om pass- och visumregler här

Reserekommendationer

UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information

Utrikespolitiska Institutet

Vaccination

Rådgör med läkare eller vaccinations-central.

Prisnivå


Enkel middag
90–120:-

1 liter vatten
Ca 5:-

Uppskattat genomsnitt

Bra att veta

 • Flygtid

  Cirka 3 tim 40 min från Stockholm-Arlanda till Korfus flygplats, varifrån du fortsätter till Albanien med buss och båt (se under transfertid nedan).

 • Transfertid

  Transfer t/r ingår i resans pris och gäller både buss mellan flygplatsen och hamnen på Korfu, båtresa Korfu–Saranda och transport mellan hamnen i Saranda och ditt hotell.

  Så funkar det
  Från Korfus flygplats körs du med buss till hamnen i Korfu stad på cirka 10 min. Därifrån tar dig en båt på mellan 40 min och 1,5 tim (beroende på båttyp, se nedan) till hamnen i Saranda. Där väntar en buss som tar dig den sista korta biten till ditt hotell. Tänk på att det kan uppstå väntetid i Korfus hamn då båten ibland inväntar flera ankommande flyg.

  Två olika båttyper
  Båten kan antingen vara en snabbgående hydrofoil (ca 40 min) eller en färja (ca 1,5 tim). Vilket det blir beror på flygankomst och säsong och är alltså inget du själv kan påverka.

  Passkontroll och intyg för barn
  Eftersom du passerar en nationsgräns sker passkontroll både på Korfu och i Saranda både vid ankomst och hemresa. Om du reser med barn under 18 år krävs inga extra formaliteter så länge barnet reser med båda föräldrarna och har samma efternamn som dem. Däremot måste ett särskilt intyg fyllas i hemma och tas med på resan om (1) barnet reser med bara den ena föräldern, (2) barnet inte har samma efternamn som föräldrarna eller (3) barnet reser med andra vuxna än föräldrarna.

 • Sol och bad

  Nära strandpromenaden och gågatan finns flera populära stränder med serveringar och solstolar till uthyrning, fråga din hotellreception vilka som ligger närmast. De flesta stränderna består av grus eller klappersten, vilket gör vattnet inbjudande klart.

  Stränderna är inte särskilt långgrunda, oftast bottnar en vuxen 5–10 meter ut i vattnet innan det blir djupt. Att hyra två solstolar plus ett parasoll brukar kosta motsvarande cirka 50:- per dag.

 • Upplev mer

  Vid flera av stränderna erbjuds olika vattensporter och det finns även dykcenter och cykeluthyrning.

  Med lokalbuss, hyrbil eller taxi kan du på cirka 30 minuter ta dig till grannresmålet Ksamili som ligger vackert på en halvö med böljande kullar, olivlundar, fina stränder och idylliska små öar strax utanför.

  Andra spännande utflyktsmål bara 15–45 minuter bort är 1500-talsslottet Lekuresi, den naturliga vattenkällan ”Blue Eye” och de antika ruinerna i Butrint som bland tack vare sin välbevarade teater fått en plats på Unescos världsarvslista.

  I september varje år är det filmfestival i Saranda – Dea Open Air International Film Festival.

 • Boka hyrbil

  Reser du till Saranda kan du förboka hyrbil för en eller flera dagar genom oss.
  Så här bokar du hyrbil i Albanien »

 • Ta sig runt

  Avstånd
  Från centrala Saranda till slottet Lekuresi 2 km (brant uppför berget), till grannresmålet Ksamili 15 km, till den natursköna källan Blue Eye 23 km, till Butrints antika ruiner 28 km, till den charmiga bergsstaden Gjirokaster 56 km och till Albaniens huvudstad Tirana 280 km.

  Kommunikationer
  Lokalbuss är ett bra och billigt sätt att ta sig kortare sträckor. Till exempel kostar det kring 20:- att åka till grannresmålet Ksamili.

  Taxi är också prisvärt, enklast får du tag på dem genom din hotellreception. En taxiresa kan kosta cirka 100:- till slottet Lekuresi, 150:- till Ksamili, 200:- till Butrint och 350:- till Gjirokaster. Bilarna har inte taxameter, så gör upp om priset i förväg.

 • Resa med barn

  Saranda fungerar bra som resmål för familjer, särskilt om barnen är lite större, men viss övervakning krävs. Trafiken kan vara tät på de större gatorna och stränderna är inte långgrunda. På strandpromenaden och gågatan nära marinan är det flackt och lättpromenerat men på många andra håll är backarna branta. Nära hamnen finns en lekplats. Större livsmedelsbutiker säljer blöjor och barnmat på burk.

 • Shopping

  I Saranda finns inga större shoppingcenter med märkesbutiker men däremot mängder av småbutiker som säljer väskor, smycken, t-shirts och souvenirer. På ”Farmer’s Market” nära hamnen hittar du ett spännande utbud av närproducerade delikatesser som ost, olivolja, honung, färsk frukt och grönsaker.

 • Restauranger och nöjen

  Det finns massor av restauranger och barer i Saranda, allra tätast ligger de i kvarteren runt småbåtshamnen längst in i bukten. Det albanska köket tar upp influenser från såväl Balkan som Grekland och Italien. Fisk och närodlade grönsaker är basingredienser tillsammans med smakrika charkuterier.

  Området närmast marinan har även gott om barer som vänder sig till en ung publik och ibland har livemusik. På gränsen mellan Saranda och landsbygden finns ett par större nattklubbar där man dansar och roar sig långt in på natten, två exempel är Mango Beach och Factory Club, som båda ligger cirka 5 km söder om centrum.

 • Prisnivå

  • Pizza på restaurang ca 70:-
  • En öl (50 cl) på restaurang ca 20:-
  • Enkel lunch ca 70–100:-
  • Enkel middag ca 90–120:-
  • 1 liter vatten i butik ca 5:-
  • Läsk (33 cl) i butik ca 8:-
 • Invånarantal

  I Sarandas kommun finns 41 700 bofasta. Hela Albanien har cirka 2,9 miljoner invånare.

 • Adapter

  220 V. Adapter behövs inte.

 • Resa med rörelsehinder

  Trafiken är livlig på större gator och ibland kan trottoarerna vara smala och svårframkomliga. Staden ligger vid foten av ett berg vilket innebär många backar.

  På respektive hotellsida hittar du information om hotellets faciliteter och rummen under fliken ”Hotellfakta”. Om rum specialanpassade för personer med rörelsehinder finns tillgängliga på hotellet finns där även mer information om dessa.

 • Viktig information

  In- och utcheckning
  Här kan du läsa om in- och utcheckningsregler på hotellen »

  Valuta och kreditkort
  Albanien har leke (ALL) som valuta. I många butiker och restauranger går det även att betala med euro, men då ofta till en mindre förmånlig växlingskurs, så det är att bra tips att ha växlat till sig leke för småköp redan före resan.

  I större butiker och restauranger kan du betala med kort som Mastercard och Visa men i småbutiker och taxibilar är det kontanter som gäller.

  I centrala Saranda finns ett par banker och cirka ett halvdussin uttagsautomater, fråga din hotellreception efter den närmaste.

  Pass- och visumregler
  Läs om pass- och visumregler här »

 • Ramadan

  Under Ramadan, ca 23/4–23/5 2020, fastar många muslimer från soluppgång till solnedgång. Vissa butiker kan ändra sina öppettider under Ramadan. Fastemånaden avslutas med en stor fest som varar i dagarna tre.

 • Pass och visum

  Ambassadens telefonnummer är 08-731 09 20. Ditt pass måste vara giltigt minst tre månader efter inresedatum. Visum krävs inte för nordiska medborgare så länge vistelsen understiger 90 dagar.

  Däremot kräver myndigheterna att du skickar in dina passuppgifter senast två dygn före avresa. Dessutom behövs intyg för barn under 18 år som inte reser med båda sina föräldrar och/eller inte har samma efternamn som dem.

  Läs mer på vår faktasida om Albanien ». Där hittar du en länk till webbformuläret för passuppgifter och kan vid behov skriva ut intyg för minderåriga.