Fakta om Albanien

 • Huvudstad

  Tirana
 • Valuta

  Leke (ALL)
 • Språk

  Albanska
 • Folkmängd

  2,9 miljoner
 • Tidsskillnad

  +/- 0 timmar

Reserekommendationer

UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information

Utrikespolitiska Institutet

Vaccination

Rådgör med läkare eller vaccinations-central.

Prisnivå


Pizza
Ca 70:-

1 liter vatten
Ca 5:-

Enkel middag
90–120:-

Prisexempel från Saranda

Bra att veta

 • Transfertid

  Transfer t/r ingår i resans pris och gäller både buss mellan flygplatsen och hamnen på Korfu, båtresa Korfu–Saranda och transport mellan hamnen i Saranda och ditt hotell.

  Från Korfus flygplats körs du med buss till hamnen i Korfu stad på cirka 10 min. Därifrån tar dig en båt på mellan 40 min och 1,5 tim (beroende på båttyp, se nedan) till hamnen i Saranda. Där väntar en buss som tar dig den sista korta biten till ditt hotell. Tänk på att det kan uppstå väntetid i Korfus hamn då båten ibland inväntar flera ankommande flyg.

  Båten kan antingen vara en snabbgående hydrofoil (ca 40 min) eller en färja (ca 1,5 tim). Vilket det blir beror på flygankomst och säsong och är alltså inget du själv kan påverka.

 • Pass och visum

  Ambassadens telefonnummer är 08-731 09 20. Ditt pass måste vara giltigt minst tre månader efter inresedatum. Visum krävs inte för nordiska medborgare så länge vistelsen understiger 90 dagar.

  Däremot kräver myndigheterna att du skickar in dina passuppgifter senast två dygn före avresa. Dessutom behövs intyg för barn under 18 år som inte reser med båda sina föräldrar och/eller inte har samma efternamn som dem.

  Läs mer under ”Inresedokument” här intill.

 • Inresedokument

  1. Passuppgifter krävs för ALLA resenärer
  Myndigheterna i Albanien vill ha inreseinformation skickad i förväg, för att allt ska gå smidigt och snabbt vid gränskontrollen. Uppgifterna fyller du i under Min sida, och det måste vara gjort senast två dygn före avresa.

  2. Intyg krävs för VISSA minderåriga
  Barn under 18 år behöver inget särskilt intyg om de reser i sällskap med båda sina föräldrar och har samma efternamn som dessa. Skulle det inte vara fallet behöver ni ta med något av nedanstående intyg, för att vid anmodan kunna visas upp i gränskontrollen. Skriv i så fall ut det intyg du behöver via länkarna nedan.

  Om barnet reser med annan än föräldrarna »
  Om barn med två föräldrar reser med den ena »
  Om barnet bara har en förälder »
  Om barnet har annat efternamn än föräldrarna (1) »

  (1) Om den ena föräldern har ett annat efternamn än barnet ska den föräldern fylla i intyget. Har båda föräldrarna annat namn än barnet behöver ni fylla i varsitt separat intyg.