Fakta om Durres riviera

 • Huvudstad

  Tirana
 • Valuta

  Lek (ALL)
 • Språk

  Albanska
 • Folkmängd

  250 000
 • Tidsskillnad

  +/- 0 tim
 • Transfertid

  ca 30 min – 60 min

Pass och visum

Läs om pass- och visumregler här

Reserekommendationer

UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information

Utrikespolitiska Institutet

Vaccination

Rådgör med läkare eller vaccinations-central.

Prisnivå


Enkel middag
ca 50-90:-

Enkel lunch
ca 40-50:-

1 liter vatten
ca 5:-

Prisexempel från Durres

Bra att veta

 • Flygtid

  Cirka 3 tim från Stockholm-Arlanda till Tiranas flygplats.

 • Transfertid

  Från Tiranas flygplats till hotellen på Durres riviera ca 30–60 minuter.

 • Sol och bad

  Durres riviera är en milslång sandstrand som är bred och långgrund. Stranden löper från staden Durres en mil söderut längs områdena Golem och Querret, som är sammanvuxna genom en rad hotell längs kusten. Nästan alla hotell längs Durres riviera har privat strand med solstolar och parasoll och vid de flesta hotell finns det en strandpromenad.

 • Upplev mer

  Vid många av stränderna längs Durres riviera kan du testa vattensporter eller hyra cykel. Det finns flera dykcenter längs kuststräckan utanför Durres.

  Durres är Albaniens näst största stad med sevärdheter som amfiteatern, Arkeologiska museet, slottet från 400-talet och Gamla stan. Bor du på ett av hotellen i Golem eller Querret är det enkelt att ta lokalbussen in till Durres.

  Kruja är en charmig by strax utanför Durres med en hantverksmarknad inhyst i gamla byggnader från medeltiden.

  Berat, kallad ”staden med tusen fönster” är ett av Unescos världsarv. Staden består av charmiga vita hus som klamrar sig fast längs bergssluttningarna. Högst upp tronar en tusen år gammal muromgärdad stad. Berat ligger cirka en och en halv timme med bil från Durres.

  Tirana, Albaniens huvudstad 40 km från Durres, är på stark frammarsch bland trendiga (oupptäckta!) europeiska städer. Basaren, det heta nöjeslivet och den konstgjorda sjön mitt i staden är några av våra tips på saker att uppleva i Tirana.

 • Boka hyrbil

  Reser du till Durres riviera kan du förboka hyrbil för en eller flera dagar genom oss.
  Så här bokar du hyrbil med oss i Albanien

 • Ta sig runt

  Avstånd
  Från staden Durres till flygplatsen ca 40-60 km, till Tirana 40 km.

  Kommunikationer
  Lokalbuss är ett bra och billigt sätt att ta sig kortare sträckor. Taxi är också prisvärt, be receptionen beställa taxi. Bilarna har inte taxameter så gör upp om priset i förväg.

 • Resa med barn

  Durres riviera är ett barnvänligt resmål. Stranden är långgrund på de flesta ställen längs Durres riviera. Dock kan trafiken vara tät på de större gatorna. Utanför de flesta hotell i Querret och Golem finns det en strandpromenad som är ett perfekt promenadstråk. Större livsmedelsbutiker säljer blöjor och barnmat på burk. Observera att barn under 18 år som inte reser med båda sina föräldrar måste ha ett inreseintyg, se Viktig information.

 • Shopping

  Durres är Albaniens näst största stad och har många butiker, shoppingcenter och restauranger. Men också marknader med närproducerade delikatesser och färsk frukt. Längs strandpromenaden kring hotellen i Golem och Querret ligger småbutiker som säljer strandprylar, t-shirts, badkläder, smycken och souvenirer.

 • Restauranger och nöjen

  Utbudet av restauranger i staden Durres är stort. Här finns allt från internationella fast food-kedjor till det traditionella Balkanköket. Längs strandpromenaden vid Durres riviera ligger en hel del restauranger. Det albanska köket är en mix av smaker från Italien, Turkiet och Balkan. Fisk och närodlade grönsaker är basingredienser tillsammans med smakrika charkuterier.

  Nöjeslivet längs Durres riviera finns dels inne i staden Durres men även längs strandpromenaden söderut.

 • Prisnivå

  Enkel lunch ca 40-50:-
  Enkel middag ca 50-90:-
  Pizza på restaurang ca 60:-
  1 liter vatten i butik ca 5:-
  Läsk (33 cl) i butik ca 8:-
  En öl (50 cl) på restaurang ca 10:-

 • Invånarantal

  I Durres kommun finns 250 000 inv. Hela Albanien har cirka 2,9 miljoner invånare.

 • Adapter

  220 V. Adapter behövs inte.

 • Resa med rörelsehinder

  Trafiken är livlig på de större gatorna och ibland kan trottoarerna vara smala och svårframkomliga. Längs stora delar av kuststräckan finns en strandpromenad.

  På respektive hotellsida hittar du information om hotellets faciliteter och rummen under fliken ”Hotellfakta”. Om rum specialanpassade för personer med rörelsehinder finns tillgängliga på hotellet finns där även mer information om dessa.

 • Viktig information

  In- och utcheckning
  Här kan du läsa om in- och utcheckningsregler på hotellen »

  Valuta och kreditkort
  Albanien har leke (ALL) som valuta. I många butiker och restauranger går det även att betala med euro, men då ofta till en mindre förmånlig växlingskurs, så det är att bra tips att ha växlat till sig leke för småköp redan före resan.

  I större butiker och restauranger kan du betala med kort som Mastercard och Visa men i småbutiker och taxibilar är det kontanter som gäller.

  I centrala Durres finns banker och uttagsautomater, fråga din hotellreception efter den närmaste.

 • Ramadan

  Under Ramadan, ca 23/4–23/5 2020, fastar många muslimer från soluppgång till solnedgång. Vissa butiker kan ändra sina öppettider under Ramadan. Fastemånaden avslutas med en stor fest som varar i dagarna tre.

 • Pass och visum

  Ambassadens telefonnummer är 08-731 09 20. Ditt pass måste vara giltigt minst tre månader efter inresedatum. Visum krävs inte för nordiska medborgare så länge vistelsen understiger 90 dagar.

  Däremot kräver myndigheterna att du skickar in dina passuppgifter senast två dygn före avresa. Dessutom behövs intyg för barn under 18 år som inte reser med båda sina föräldrar och/eller inte har samma efternamn som dem.

  Läs mer på vår faktasida om Albanien ». Där hittar du en länk till webbformuläret för passuppgifter och kan vid behov skriva ut intyg för minderåriga.