2019-05-06

Vegansk cream cheese - recept

Ost är något av det svåraste att ”ersätta” som vegan. Och visserligen smakar kanske inte den här veganska ”cream cheesen” precis som ost men den är fruktansvärt god på helt egna meriter. Testa själv TUIs recept på vegansk cream cheese!

Hemligheten till att lyckas med din veganska cream cheese är att du blötlägger cashewnötterna i minst 30 minuter innan du mixar ihop dem med resten av ingredienserna. Då får du ett härligt krämigt bredbart pålägg.

Perfekt på fröknäcke, bagel eller mackan. Du kan också servera det till fredagsmyset som dipp grönsaksstavarna.

Efter du lagat till det kan du servera det direkt eller ställa in det kylskåpet. Tänk på att ju längre den får stå i kylskåpet desto tjockare blir konsistensen (vilket kan vara precis det du vill!).

TUIs recept på vegansk cream cheese

Ingredienser

  • 120 g cashewnötter
  • 1/3 dl citronjuice
  • Ca ½ dl näringsjäst
  • En halv klyfta vitlök
  • 1 ½ dl vatten (du kan hälla på lite mer om du tycker det behövs)
  • En nypa gurkmeja
  • En nypa salt
  • 1 ½ msk agarflingor (det går rba med agarpulver men ta då istället hälften)
  • Olja för behållaren

Gör så här:

  • Blötlägg cashewnötterna i minst 30 minuter
  • Häll upp 1 1/5 dl av vattnet i en kastrull, strö över agarflingorna – koka upp, rör om då och då
  • Låt småputtra i ca 2-3 minuter
  • Mixa ihop cashew, vitlök, näringsjästen, citronjuice, salt, gurkmeja och resten av vattnet tills det blir slätt
  • Häll i vattnet & agarflingorna i cashewmixen & blanda
  • Olja en passande behållare och häll sedan i ”ostmixen”
  • Ställ i kylskåpet i minst 2 timmar före servering

Om du tycker det här låter gott så kan du kolla in våra TUI Family Life-hotell vars bufféer har favoriträtten för hela familjen!