Sköldpaddor på Kap Verde – här finns de

Fem av sju havssköldpaddor återfinns bland Kap Verdes olika vatten och stränder. Denna så omtycka varelse är till stor utsträckning relativt okänd för oss människor. Vanligtvis är de bara möjliga att se när de tar sig upp på stranden, mot sina bon, för att lägga ägg. Vad de gör under tiden är därför ett mysterium för många. Det är samtidigt det som gör detta fantastiska djur så intressant.

Havslädersköldpadda, karettsköldpadda, oäkta karettsköldpadda, sydlig bastardsköldpadda och soppsköldpadda är alla olika arter som lever runt Kap Verdes öar. Samma arter är också utrotningshotade eller mycket utrotningshotade. Den grundläggande och samtidigt fina gränsen mellan att se men inte röra, har sällan varit så aktuell som i vår relation till havssköldpaddorna.

Havssköldpaddornas utseende och beteende

Dessa uråldriga figurer kommer i olika skepnader, stora som små. Gracilt tar de sig fram genom vattnet. Några simmar 12 000 kilometer för att lägga ägg, vissa har huvud långa som skollinjalen och andra är i samma viktklass som den genomsnittliga sumobrottaren. Det är en salig blandning, men alla har de gemensamt att de fått kämpa för att nå dit. Bara 1 av 1 000 växer upp och övervinner alla faror havet har att bjuda på.

Något de också har gemensamt är att honorna alltid hittar hem. Med hjälp av jordens magnetfält navigerar de sig tillbaka till precis den stranden på Kap Verde de föddes på. Tänk då att de innan dess vistats 20-30 år ute till havs… det är en instinkt som heter duga.

sköldpaddor på kap verde bild tui
Havssköldpaddor glider fram mellan korallerna.

Var finns sköldpaddor på Kap Verde?

Du kan se havssköldpaddor på varje ö på Kap Verde. Speciellt många häckningsplatser finns runt Boavista, Sal och Maio. Största chansen att se dem är givetvis när de ska lägga sina ägg och det sker under en period mellan juni och november. Efter cirka 60 dagar föds sköldpaddorna och med lite tur kan du få syn på dem.

sköldpaddor på kap verde bild tui
Soppsköldpadda, eller grön havssköldpadda, rekar havsbottnen.

Bästa hotellet för att se sköldpaddor

Förutom att få syn på sköldpaddorna på egen hand, kan du följa med några av öarnas alla naturvårdsarbetare och hänga på de turer som finns. Varje natt letar de efter ägg längs med stränderna som de sedan för till säkrare platser för kläckning. Ett tips på boende är All Inclusive-hotellet RIU Funana som ligger intill stranden Santa Maria. Här pågår projekt för att rädda havssköldpaddornas bestånd dagligen.

Naturvårdarna har också mycket att berätta om processen, så tveka inte att ställa frågor. De talar passionerat och utförligt om hur det går till när de räddar ägg från bland annat plundring och andra faror de små sköldpaddorna annars ofta får möta. Kom ihåg att det är en populär aktivitet bland Kap Verdes besökare, så gör dig en tjänst och boka en tid för det. Du försäkrar dig om en oförglömlig upplevelse!

sköldpaddor på kap verde
Deras känsla för jordens magnetfält gör att de enklare kan navigera sig till stranden de en gång föddes på.

Så här kan du hjälpa sköldpaddorna

Håll stränderna rena och ta hand om ditt skräp. Plastpåsar kan vara en dödsfälla för havssköldpaddor eftersom de kan förväxla påsarna med maneter som ingår i deras naturliga föda. Ett sätt att hjälpa till vid sidan av att undvika att skräpa ned, är att bidra till TUI Care Foundation. Klicka här för mer information om det.

Undvik att under nattetid vistas på stränder med sköldpaddor och gör absolut inte upp eld.

Lämna sköldpaddorna och deras bon, ägg och ungar ifred. De är skyddade av både nationell och internationell lagstiftning. Detta innebär bland annat att du varken får ”hjälpa” ungarna ner till vattenbrynet eller röra den eventuella utrustning som skyddar äggen och ungarna. Håll avstånd så att du inte stressar djuren.

sköldpaddor på kap verde bild tui
Naturvårdare mäter en havssköldpadda under häckning på Kap Verde.