Så skapar hotellen den perfekta smakupplevelsen

2018-05-29
Hanna P
Alla våra sinnen spelar en viktig roll hur vi upplever vår semester. Solvarm hud, vackra landskap och ljudet av vågorna som rullar in mot stranden men ett av våra allra viktigaste sinnen – smak – kan avgöra mycket. Hotellen vet givetvis om det och här kan du läsa mer hur om hur de ser till att skapa den perfekta smakupplevelsen för dig på semestern.

Mat kan avgöra mycket när det gäller semester. Både före och efter resan. Ibland väljer vi resmål utifrån vilken mat som serveras där och en riktig fin middag kan bli det starkaste semesterminnet. Om det så är en riktig lyxmiddag à la fine dining eller den lokala specialiteten så anstränger sig hotellen för att hitta just det som ska sätta en guldkant på din semester.

Vad betyder Sensatori?

God mat är en viktig del av att komma i balans på semestern. På TUI Sensatori-hotellen är alla sinnen viktiga. Namnet är en kombination av engelskans sense (sinne) och det japanska ordet satori som betyder uppvaknande. Ett krav för att få kalla sig ett Sensatori hotell är att det finns minst fyra gourmetrestauranger på hotellet. Ett hotell som ger prov på något de kallar Gourmet Inclusive är TUI Sensatori Resort Riviera Cancun i Mexico.

Här tar man mat på största allvar. De har en bar som serverar 31 olika variationer på det som är många svenskars favoritdrink på sommaren – mojito. Dessutom tillhör de hotellkedjan Karisma som har som mål att ligga i framkanten när det gäller modern matlagning.

Molekylär matlagning

Hotellet har även satsat på är molekylär matlagning där kockarna tänjer på råvarornas yttersta gränser för att skapa nya spännande smakupplevelser. Molekylär matlagning innebär att man jobbar med råvarans kemiska och fysiska uppsättning. Till exempel, till vardags ringlar vi lite balsamvinäger över vår sallad men i molekylär matlagning skapar vi istället små vackra pärlor av balsamvinäger som vi strösslar över salladen.

En drink kan serveras i form av en sfär, istället för sås kan du får du skum gjort på chorizo. Blir du sugen på att testa riktig fine och komplicerad dining kan du boka bord på Le Chique som är en av Riviera Cancuns restauranger. Här serveras en spännande avsmakningsmeny som tar ut svängarna enligt den molekylära gastronomins alla regler som uppskattats av flera gäster, bland annat René Redzepi från den två stjärniga Michelinrestaurangen Noma i Köpenhamn.

Lokala råvaror och egen örtträdgård

Från Karisma och Mexico gör vi nu ett hopp till Atlantica och Medelhavet. Även på Atlanticas hotell är maten en stor del av hela hotellupplevelsen. Råvarorna ska vara av bästa kvalitet och menyerna skapas utifrån säsong. På många av Atlanticas hotell har man dessutom egna örtträdgårdar. Atlanticas motto är att maten ska hålla samma höga kvalitet oberoende av antalet gäster, dvs oavsett om det ska lagas mat till en person eller till 800 personer.

På Atlanticas hotell runtom i Medelhavet vill man gärna kombinera traditionell och modern matlagning, både när det gäller recept och matlagningstekniker. Det verkar vara ett vinnande koncept. Bara i år har Atlanticas restaurang Jasmine nominerats till World Luxury Restaurant Award för sina asiatiska menyer. I nomineringen lyfts de unika menyerna med influenser från Kina, Japan, Korea, Thailand och Singapore där kockarna skapar egna moderna tolkningar av dim sum, nudlar och sashimi.

Restaurangen Jasmine hittar du på TUI Sensatori Resort Aphrodite Hills.

TUI Sensatori Resort Aphrodite Hills
Rätterna som serveras på Jasmine är till för att delas på och njuta av tillsammans.

Många Michelinkockar kan bli en bra soppa

Men oavsett vilka trender som råder finns det något som är viktigare än allt annat när det gäller att laga god mat – vilka kockar du har i köket.

”The secret to success is surrounding yourself to the right people. It’s vital to have the right head chef at the helm,” berättar Andria Theodorides som jobbar på Atlantica.

Att en av deras restauranger blivit nominerad som en av världens bästa lyxrestauranger är kanske inte så konstigt med tanke på att Atlantica inte bara väljer ut de bästa kockarna, de hjälper även sina kockar att utveckla sin matlagning ännu ett steg. Varje år skickas en kock från utvalda hotell till Belgien för att lära sig så mycket som möjligt från Michelinkockar. Om du är sugen att bedöma vad de har lärt sig kan du besöka följande hotell:

Restaurangen The Blue Bay på Sensimar Impieral har förutom Michelinutbildade kockar även menyer komponerade av kocken Franky Vanderhaeghe som belönats med två Michelinstjärnor. Och på Sensimar Kalliston hittar du även en av Greklands största vinsamlingar som förvaras i hotellets egna vinkällare.

Liknande inlägg

Klimatkompenserade hotell i Thailand

Här listar vi alla hotell i Thailand där klimatkompensation ingår i priset. Väljer du att flyga med TUI fly eller TUI Airways ingår även klimatkompensation av flygresan. Vi kompenserar utsläpp av växthusgaser (CO2e) från våra egna flygplans bränsleförbrukning och från hotellens elanvändning, uppvärmning och från bränsleförbrukningen från hotellens fordon. Det gör vi genom att investera i sol-, vind-, vattenkraft och biogas.
Towe A Towe A 2019-07-01

All Inclusive-hotell på Kap Verde – 7 tips

En av de tuffaste sakerna inför en resa är att räkna på din dagliga buffert. Du frågar dig inför resan vad alla smaskigheter, svalkande drycker och äventyrligheter kommer att kosta under resans gång. Väl på plats i Kap Verde får du en lätt förnimmelse av nybakat bröd, krispig bacon, äggröra och färsk frukt. Du tänker: ”Just det, varför hoppade vi frukosten som tillval?”. Med All Inclusive garanterar du dig själv att inte missa några godsaker utan att tänka på något. Vi bjuder på en guide till de bästa hotellen!
Carl J Carl J 2019-06-24

Hotell på Mallorca där All Inclusive ingår

Att leta restaurang på tom mage är aldrig kul. Att gå från det ena stället till det andra och känna att det inte finns något för alla i familjen. Energin tryter och humöret dippar. Välj istället ett hotell där All Inclusive ingår i priset och gå till dukat bord frukost, lunch och middag.
Towe A Towe A 2019-06-10

Hotell i Grekland – med din egen pool

Drömmer du om en Greklandssemester där du har en alldeles egen pool i anslutning till rummet? Här har vi samlat ihop sju tips på hotell där du kan boka rum med privat pool! Välj bland öar som Kreta, Rhodos, Samos, Korfu, Kos och Zakynthos.
Marie L Marie L 2019-05-13