Så funkar ett corona-anpassat hotell

Utlandsresorna sommaren 2020 sköts upp i månader och kom inte igång förrän i mitten av juli. Under pausen har researrangörer, flygbolag och hotell infört nya rutiner och förberett sig för att göra din semester så säker som möjligt. Här kan du läsa konkreta exempel från ett av TUIs hotell.

Hotellet Blue Star Euphoria ligger i Kolimbari på Kreta och återöppnades den 14 juli, kort innan de första svenska turisterna kom. Då hade nypremiären noga förberetts i månader och nya riktlinjer och regler tagits fram. Här kan du läsa om alla åtgärder som vidtagits för att varken gäster eller personal ska utsättas för onödiga risker.

#Euphoric & Safe Protocol

Blue Star Euphoria har infört hälso- och säkerhetsplanen #Euphoric & Safe Protocol. Den omfattar alla hotellets aktiviteter under pandemin och följer riktlinjer från världshälsoorganisationen WHO, liksom grekiska hälsomyndigheter. Hotellet har belönats med Covid Shield Certificate av österrikiska TÜV Austria, en utmärkelse som belönar åtgärder mot smittspridning baserade på vetenskapliga rön.

Markering för säkert avstånd på Blue Star Euphoria, Kreta
Markeringar på golvet påminner om säkra avstånd när du står i kö

Digitala beställningar

För att minska nära kontakter använder hotellet en QR-kod som länkar dig till en särskild webbsida. Där kan du se alla hotellets tjänster och göra beställningar. Till exempel boka bord till middagen på ett bekvämt sätt via din egen smartphone eller surfplatta.

Ankomst till hotellet

När du kommer får du din personliga QR-kod så att du kan logga in. Samtidigt mäts din och alla andra nyanländas kroppstemperatur med en scanner utan direkt kroppskontakt. Om många kommer samtidigt blir vissa hänvisade till den mysiga innergården, eftersom säkra avstånd hela tiden måste respekteras på hotellet.

Loungeterrass på hotell Blue Star Euphoria, Kreta
I allmänna utrymmen är möbleringen extra luftig

Som gäst behöver du inte bära ansiktsskydd, men om du önskar finns sådana att hämta i receptionen. Däremot har alla i personalen skyddsutrustning och har fått adekvat utbildning. De anställdas kroppstemperatur blir också mätt varje gång de kommer till jobbet.

Efter incheckningen visas du vägen till ditt rum. Hotellrummen är noga städade och desinficerade innan nya gäster kommer. Personalen går inte in i rummet men följer gärna med till dörren.

Rummen städas en eller två gånger i veckan plus när du ber om det. Städpersonalen är indelad i tre olika team. De första tar ut skräp, använda handdukar och lakan. Nästa grupp ersätter detta med nytt rent linne och en tredje grupp avslutar med desinfektion.

Skylt på hotellrummets handtag, Blue Star Euphoria, Kreta
Skylten på handtaget berättar att rummet blivit desinficerat

All Inclusive och restauranger

Läcker mat är en viktig del av semestern. För att hindra smittspridning har hotellets All Inclusive-paket förändrats. När du kommer till restaurangen måste du sprita händerna, varefter du blir visad till ditt bord. Handsprit finns i alla hotellets allmänna utrymmen och restauranger liksom vid servicediskarna.

Behållare med handsprit på hotell Blue Star Euphoria, Kreta
Behållare med handsprit finns i alla allmänna utrymmen

Bufférestaurangen, där frukost, lunch och middag serveras, har en stor terrass utomhus där du kan äta. Borden är placerade på säkra avstånd och desinficeras mellan varje gäst. Precis som med städningen är personalen indelade i olika team, där vissa dukar och andra plockar av. Det gör att rent porslin och bestick aldrig kommer i kontakt med det som är använt.

Den personliga betjäningen har utökats i bufférestaurangen. Du går fram till en service point, där du kan välja mellan ett stort urval av rätter. Ett säkerhetsglas är uppsatt mellan dig själv och maten samt en servitör. Du ställer din tomma tallrik på disken och ber servitören lägga upp det du vill ha. Frukt, desserter, yoghurt och liknande är oftast upplagt i portionsskålar täckta med plast, så att du själv kan hämta dem.

Grönsaker i restaurangen på hotell Blue Star Euphoria, Kreta
Du väljer själv vad du vill äta, så klart, men maten läggs upp av en servitör med skyddsutrustning

Förutom bufférestaurangen finns två barer som serverar lunchrätter och mellanmål samt en à la carte-restaurang. För att äta middag där behöver du boka bord i förväg och öppettiderna har förlängts för att möjliggöra större avstånd mellan borden. Du kan boka bord utan personlig kontakt genom att använda QR-koden och din smartphone eller surfplatta.

Med hjälp av QR-koden kan du även se menyn i à la carte-restaurangen samt drinkmenyerna i hotellets olika barer. Även i barerna desinficeras alla bord mellan varje användning.

Poolområde och vattenland

Både poolerna och vattenlandet är öppna som vanligt. Solsängarna vid poolerna och på hotellets strand är placerade med säkra avstånd och desinficeras efter varje användning. Vattenkvaliteten i pooler och vattenland övervakas noga.

Poolområde på hotell Blue Star Euphoria, Kreta
Även utomhus har avstånden ökats rejält

Spa och gym

Harmonia Spa är öppet med begränsad kapacitet, förbokning krävs. Inomhuspoolen och bastun är stängda och ansiktsbehandlingar erbjuds inte av säkerhetsskäl. Massage och andra behandlingar går däremot att boka som vanligt, även parmassage om du och någon du reser med vill känna er bortskämda tillsammans. Efter varje behandling rengörs och desinficeras massagerummet för att sedan inte användas på nytt förrän nästa dag.

Även gymmet är tillgängligt om du bokar tid i förväg. Antalet maskiner har minskats för att möjliggöra säkra avstånd.

Aktiviteter

Sporter och andra aktiviteter som bygger på att många är nära varandra har tagits bort från programmet. Ändå kan hotellet erbjuda mycket att göra, som till exempel vattengympa, yoga, pilates, dans, spinning utomhus, jogging och strandtennis.

Barnklubben är stängd och alla ledarledda aktiviteter görs utomhus.

Bamse besöker alla Blue Star-hotell, även Blue Star Euphoria, några gånger i veckan. Några Bamsekramar kan han dock inte bjuda på den här sommaren, istället är det slängpussar som gäller. Och så klart kan du fortfarande ta selfies ihop med Bamse, men på längre avstånd.

Bamse hälsar välkommen till hotell Blue Star Euphoria på Kreta
Bamse hälsar välkommen till hotell Blue Star Euphoria

Observera att informationen i den här artikeln baserar sig på läget i juli 2020 och att vissa åtgärder kan ha ändrats efter det, beroende på situationen och myndigheternas regler. Alla beskrivna åtgärder gäller för Blue Star Euphoria, andra hotell kan ha andra regler.

Mer information:

Euphoria Resorts egen presentation av åtgärderna (på engelska)
Riktlinjerna i #Euphoric & Safe Protocol