RIU Hotell använder miljövänliga sugrör

Sedan 1 juni 2018 erbjuder RIU Hotels & Resorts återvinningsbara sugrör på sina hotell i Spanien och Portugal. 1 juli började de med samma sak på Kap Verde.

Initiativet som kom från hotellkedjans inköpsavdelning och dess samarbete med leverantören Emicela, betyder att den totala ersättningen av allt tidigare plastmaterial i och med dessa mer hållbara produkter ska bidra till att minska koldioxid i naturen, eliminera avfall och skydda miljön.

riu hotell TUI
På RIU-hotellen slopas sugrören.

Sugrören, som redan finns på över 35 RIU-hotell på Kanarieöarna, Andalusien, Algarve, Madeira, Sal och Boavista i Kap Verde, är 100% biologiskt nedbryt- och återvinningsbara. Med andra ord bryts de ner i kontakt med resten av det organiska avfallet, förvandlas till kompost eller gödselmedel. Sönderdelningstiden varierar beroende på fuktighet och temperatur, men under normala förhållanden sker det inom 40 dagar och utan att lämna kvar synligt eller giftigt avfall. En relevant faktor om man jämför med att ett vanligt sugrör tar 500 år att bryta ner.

Ändrade rutiner kring sugrör

För att främja god användning och minska sugrörsförbrukningen i hotellets hotellbarer och på dess restauranger har RIU ändrat sina rutiner. Gästerna får bara ett sugrör om de uttryckligen ber om ett, med undantag för ett par drinkar där de är nödvändiga för att kunna dricka drinken. Man ser även till att barer och restauranger sorterar sugrören som organiskt avfall för senare kompostering.

RIU-hotell är hotell med extra känsla för service.

Detta initiativ är i linje med den plan som Europeiska kommissionen lade fram kring förbud mot en rad plastartiklar, inklusive sugrör och engångsbestick och tallrikar (ett förslag som måste godkännas av Europaparlamentet och EU: s regeringar innan det börjar gälla). Balearernas regering har också lagt fram ett utkast till lag om avfallshantering för att eliminera engångsartiklar av plast som kan träda i kraft den 1 januari 2020. Det skulle innebära att distribution och försäljning av plastsugrör, och andra plastbehållare skulle förbjudas.

RIU hotell spanien TUI
RIU har över hundra hotell i nitton länder.

I Spanien används varje år fem miljarder sugrör, men i världen och varje dag når denna siffra en miljard. Trots att de verkar oskadliga och till och med dekorativa i drinkar anses de vara den största orsaken till nedskräpning i havet, och står för 4 procent av de åtta miljoner ton plastavfall som finns världen över idag.

RIU-hotell har känsla för varje detalj, som design, poolområden, bra lägen, kärleksfullt tillagad mat och omtänksam service. Här hittar du alla våra RIU-hotell.