Restrender 2018 – så vill vi resa nästa år

Snart är det nya året här och då kommer inget vara sig likt. Eller? Med tanke på alla trendspaningar som släpps runt nyår känns det som att vi ska uppfinna oss själva på nytt den 1 januari varje år. Riktigt så funkar det ju inte – Mallorca är fortfarande Mallorca. Men visst ändrar vi våra vanor, sakta men säkert. Här är de tydligaste restrenderna inför 2018.

Reslusten är rekordstor

Sommaren 2017 gjorde vi rekordmånga utlandsresor – hela 10 % fler än samma period 2016, vilket även det var ett rekordår. Utvecklingen under hösten har fortsatt i samma riktning och det finns inget som pekar på att det kommer att avta under vintern. Nästan varannan svensk (43 %) planerar att åka utomlands i vinter.

Trend #1 – Fler ”minibreaks” under året

Det var inte länge sedan som en weekendresa innebar två nätter på hotell. Under 2017 – och baserat på bokningarna inför 2018 – har den siffran höjts till 5,09 nätter i snitt. Minibreaks är den hetaste trenden inför 2018, då många väljer att boka kortare men fler resor per år

Trend #2 – Boende och smakupplevelser

Boendet är det som vi svenskar är villiga att lägga störst del av reskassan på, tätt följt av mat och dryck. Inte så förvånande. Något som är desto mer värt att höja på ögonbrynen för är att yngre resenärer lägger mer pengar på boende och mat än vad äldre gör. ”Backpacking har blivit flashpacking”, heter det. Och bland medelålders är mat och dryck till och med viktigare än själva boendet. Det känns därför troligt att mat- och vinresor kommer att växa sig ännu starkare under 2018.
När det gäller våra nordiska grannar skiljer sig beteendet lite grann. De flesta nordiska resenärer (82 %) kan tänka sig att boka en paketresa för att spara in pengar. Men medan svenskar och finländare helst lägger pengarna på smakupplevelser, vill de flesta norrmän spara pengarna och danskarna spenderar gärna lite extra på aktiviteter och upplevelser.

Trend #3 – Koppla ner för att koppla av

Vi är inte alls lika brydda över att hotellet ska ha wifi längre – troligtvis har den fria roamingen stillat det behovet till stor del. Och även om det pratas om träning på semestern lite varstans, så är det total avkoppling som gäller för de flesta. Hela 53 % av svenskarna uppger i Resias årliga reseundersökning Resiabarometern att de inte tränar alls på semestern. Kanske väljer de istället att åka på en renodlad träningsresa för just det ändamålet.

Trend #4 – Kulturspotting

Att upptäcka nya kulturer och länder blir en allt viktigare del av resan. Nästan en fjärdedel tycker att det är det absolut viktigaste på hela semestern. Även andra- och tredjeplatsen på listan, ”att få fly vardagen” och ”att få uppleva nya saker”, visar att vi är mer nyfikna på världen och nya intryck än någonsin.