Resa med barn - familjetid med guldkant

Att göra familjesemestern till en riktigt härlig upplevelse för alla inblandade behöver inte vara särskilt krångligt. Det finns många bra knep att ta till för att få allt från packning och flygresa till transfer och hotellvistelse ska bli så njutbart och smidigt som du hoppas på.

Jenny Forsberg driver sajten barnsemester.se och har själv två barn. Hon förstår mycket väl att många föräldrar kan känna sig smått stressade inför det som en familjeresa innebär. Men de flesta oroar sig helt i onödan, konstaterar hon.
– Innan jag åkte på min första semester med barn så oroade jag mig för tusen olika saker. Men allt gick galant! Är ni bara väl förberedda så har ni en riktigt härlig upplevelse att se fram emot, säger Jenny.

Det är mysigt att sitta och drömma sig bort tillsammans!

Hon föreslår att man ska försöka göra förberedelserna inför resan så roliga som möjligt.
– Engagera barnen i packandet av sina leksaker och kläder. Vi brukar också prata mycket om resmålet, googla och framför allt kolla på Youtube. Det är mysigt att sitta och drömma sig bort tillsammans! Prata också igenom allas förväntningar på semestern. Det är lättare att acceptera en shoppingdag på tisdagen om en piratbåtsutflykt är inplanerad på onsdagen.
När det gäller packningen finns det inte någon anledning att stressa upp sig, menar Jenny.
– När vi väl är på plats är det sällan vi saknar något. Det är klassikerna pass, pengar, biljetter och eventuella mediciner som är viktigast att ha med sig. Ett hemgjort första hjälpen-kit med saker som plåster och något febernedsättande stoppar vi också alltid ned.

TUI - Resa med barn
Var beredd med lite förströelse inför väntan på flygplatsen - en ivrig liten människa som vill komma iväg kan behöva tänka på annat en stund...

Inför flygresan och transfer bör man förbereda passande underhållning för barnen.
– Jag brukar ladda hem en ny app eller film till vår iPad att överraska dem med. När barnen var mindre tog jag med några av deras favoritböcker, och nu när de kan läsa får de själva välja en bok att titta i.
Pennor och ett block är nästan ett måste – både för att kunna rita, leka hänga gubben och spela luffarschack. Att ha med sig något ätbart är också en god idé.
– Kanske faller inte flygplansmaten barnen i smaken och då är det bra att ha laddat med något gott att tugga på.

Det kan tyckas omöjligt att hitta aktiviteter som passar hela familjen om man har barn i olika åldrar med olika viljor – men krångla inte till det.
– Gör precis som ni gör hemma och kompromissa lite! Om tonåringen vill shoppa samtidigt som tvååringen inte vill sitta i en varm vagn utan hellre bada, ja, då får man göra lite av varje eller dela på sig en stund, säger Jenny och tillägger:
– Bor ni på ett barnhotell finns det garanterat en bra barnklubb som ordnar med allt från teatershower till ansiktsmålningar. Våra barn har fullkomligt älskat barnklubbarna där de träffat många kompisar, fått göra små utflykter och leka med maskoten vid poolen. För dem har det varit semesterns höjdpunkt.

Fri tillgång till glass är ett säkert kort för glada miner hela dagen!

Att få uppleva en avslappnad semesterresa tillsammans med sin familj är oslagbart, menar Jenny.
– Det bästa med att resa med hela familjen är att sammanhållningen blir så härlig. När man bor och umgås så tätt ihop utan avbrott för skola, jobb och vardagspussel tas relationerna till en ny nivå. Det är riktig kvalitetstid, säger hon.
– Vi gör det enkelt för oss och väljer All Inclusive med stort poolområde, ett dukat buffébord och barnklubb på hotellet. Och en sådan härlig sak som fri tillgång till glass är ett säkert kort för glada miner hela dagen!
Text: Lisa Knutsson

Jennys tre tips för en lyckad familjesemester

  1. Att vara väl förberedda är nyckeln till succé. Fundera och prata igenom de scenarier som kan tänkas uppstå på plats redan innan ni åker. Det är skönt att slippa när ni väl är där!

  2. Packa barnens gosedjur! Givet, men ack så viktigt. Förhoppningsvis finns det någon favorit bland gosedjuren som inte är större än att den kan få slinka med i handbagaget – och fungera som en kudde på flyget kanske?

  3. Ladda med underhållning för flygresan och transfer. Oftast är barnen så taggade att de inte behöver underhållas, men med några leksaker och spel klarar man sig långt om rastlösheten slår till.

BONUSTIPS!

Packa ett ombyte var och badkläder i handbagaget på ditresan. Skulle någon spilla ner sig, eller om bagaget kommer bort, så är åtminstone första dagen räddad. Blanda familjens kläder i allas resväskor – kommer en väska bort så behöver inte en person stå helt utan saker.

Text: Lisa Knutsson