New York i mitt hjärta

Nej, New York är ingen storstad. Det är ett collage av charmiga småbyar. Åtminstone om du frågar vår resespanare Astrid, som här berättar om sitt första möte med The Big Apple. På köpet delar hon med sig av personliga tips på upplevelser och restauranger.

Vad hade jag egentligen väntat mig av New York? Mest att bli imponerad, tror jag. Att beundra Frihetsgudinnan, skyskraporna och den coola attityden. Men i stället blev jag värmd av charmen och leendena i en storstad som egentligen är ett collage av små byar, med namn som Little Italy, Chinatown, Greenwich Village, Chelsea, Tribeca och Meatpacking District.

Som att leva i en film

Det har sagts förut, men något av det häftigaste för en förstagångsbesökare är upptäckten att allt man sett på film är likadant i verkligheten – den vita röken ur gatubrunnarna, joggarna längs Hudsonfloden, brandtrapporna på husens fasader, gatumusikanterna och alla de gula taxibilarna.

Bagels till frukost

Att pricka in sevärdheterna ger dagarna sin inramning, men egentligen upplever man minst lika mycket genom att bara promenera på sidogatorna, åka några stationer med tunnelbanan och titta på folk i en park. Äta bagels till frukost, fönstershoppa på Fifth Avenue, hyra en roddbåt i Central Park och välja bland restauranger med jordens alla upptänkliga kök.

Fånga dagen

Lite längre ner på den här sidan (under bilderna) hittar du fyra upplevelser och fyra kulinariska tips som förgyllde mina dagar och kvällar i New York. Men som sagt – kanske får du dina finaste minnen under promenaden dit. New York är staden där varje ögonblick räknas.

Se & göra i New York – fyra tips

  1. UTSIKTSTERRASSEN PÅ ROCKEFELLER CENTER bjuder på lika fina vyer som Empire State Building men köerna är mycket kortare. I biljetten ingår en magpirrande utställning om hur skyskraporna byggdes, och på vägen in passerar du skridskobanan som är med i så många filmer. Adress: Rockefeller Plaza 45, mellan 48th och 51st Street och mellan Fifth och Sixth Avenue.

  2. HIGHLINE PARK. Möjligen världens mest originella park, skapad på vad som tidigare var en 2,5 kilometer lång “highline”, en upphöjd godsjärnväg på bropelare. Genom crowd funding och ideellt arbete har det blivit en promenadväg mellan prunkande rabatter med allehanda exotiska växter. Parken sträcker sig från Gansevoort Street i Meatpacking District till West 34th Street mellan 10th och 12th Avenue, det finns tio olika uppgångar längs vägen.

  3. SLEEP NO MORE. Interaktiv teaterföreställning i en ruffig trevåningsbyggnad, där du leds in med mask för ansiktet och får undersöka små och stora rum i vilka ett ödesdrama tycks pågå – titt som tätt dyker skådespelare upp och spelar upp scener fyllda av svek, maktkamp och passion. Boka i tid! Adress: West 27th Street 530, mellan 10th och 11th Avenue.

  4. 9/11 MEMORIAL. Mäktigt museum till minne av terrorattackerna den 11 september 2001. Ligger i jättelika salar med grottkänsla under minnesplatsen där tvillingtornen stod. Utställningen blir starkt gripande genom att fokusera mer på enskilda människors berättelser än på allmän amerikansk patriotism. Till exempel via uppspelningar av de sista telefonsamtalen från en lång rad människor som en kort stund senare var borta. Adress: Greenwich Street 180

Restauranger i New York – fyra tips

  1. YONAH SCHIMMEL’S KNISH BAKERY. Enkelt snabbmatsställe utan alkoholrättigheter, men berömt för att sedan 1910 ha bakat traditionella judiska (östeuropeiska) ”knishes”. Vilket är en sorts stora brödbullar fyllda med till exempel mosad potatis, lök, kål och svamp. Medan du smakar kan du beundra väggarnas tidningsklipp och fotografier som visar hur Woody Allen och andra kändisar besökt stället. Adress: East Houston Street 137, Lower East Side.

  2. OYSTER BAR. Klassisk restaurant med ostron och fiskrätter på menyn, belägen i undervåningen av Grand Central Station. Ånglokens pustande sitter i väggarna på denna anrika 1800-talsbyggnad. Ät ostron vid bardisken eller elegantare rätter i restaurangdelen under tegelvalv designade av Rafael Guastavino. Grand Central Station ligger där Park Avenue-viadukten korsar East 42nd Street.

  3. RED ROOSTER HARLEM. Svenske kocken Marcus Samuelssons framgångsrika restaurang utgår från det traditionella amerikanska köket. Men Skandinavien får vara med på ett hörn genom signaturrätten ”Helga’s meatballs”. Var inte ledsen om du får vänta på ditt bord, i den stora baren innanför entrén underhåller liveband eller dj varje kväll. Förbokning krävs. Adress: Lenox Avenue 310, mellan 125th och 126th Street.

  4. THE SPOTTED PIG. Trendig restaurang med brittisk pubkänsla, belägen i det hippa Meatpacking District, nära södra änden av Highline Park (se ovan). Serverar vällagade versioner av i grunden enkla rätter som burgare, pasta och sallader. Rimliga priser med huvudrätter från 16 till 35 dollar. Adress: West 11th Street 314