Inspiration
Så gör du din egen mojosås

Så gör du din egen mojosås

2018-10-09

Enkel men på samma gång raffinerad. En äkta kanarisk mojosås är den perfekta accenten till de flesta måltider, vare sig du väljer den röda varianten mojo rojo eller den gröna mojo verde. Här hittar du recepten och lite om såsens kulturhistoria.

Sin speciella karaktär får mojosåsen av vitlök, spiskummin och generösa mängder olivolja. När du lagar den gröna varianten – mojo verde – tillkommer grön chili och något mer grönt, som till exempel koriander, persilja eller ärter. För att göra röd mojo – mojo rojo – använder du i stället röd chili plus färsk röd paprika och/eller paprikapulver och/eller någon paprikabaserad röra som ajvar.

Mojo rojo och mojo verde

Variationerna är oändliga – låt smaken styra och prova dig fram. I det traditionella kanariska köket brukar grön mojo serveras till fisk, medan röd mojo hör ihop med papas arrugadas, alltså små potatisar som kokas i saltvatten tills de blir skrynkliga och får saltkristaller på skalet. Men det är inte så noga, kombinera och experimentera fritt! Recepten nedan baserar sig dock på de klassiska kanariska ingredienserna.

Mojo rojo – recept

Du behöver:
1 tsk hela spiskumminfrön
5 klyftor vitlök
1–2 torkade röda chilifrukter
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
3 msk rödvinsvinäger
¾ dl god olivolja
(ströbröd eller vatten)

Så här gör du:
Rosta kumminfröna i torr stekpanna tills några av dem poppar. Stöt dem fint i en mortel. Lägg över i en bunke tillsammans med grovt hackad vitlök, den torkade röda chilin, salt och paprikapulver. Mixa till en slät pasta med stavmixer. Tillsätt olivoljan och vinägern under omrörning. Smaka av och tillsätt vid behov mer salt, vinäger, vitlök eller chili. Såsen är nu klar, vill du ha den tjockare, rör ner lite ströbröd. Eller tillsätt en aning vatten för tunnare sås.

Mojo verde – recept

Du behöver:
1 tsk hela spiskumminfrön
1 knippa koriander (kan uteslutas)
1 knippa slätbladig persilja
5 vitlöksklyftor
1–2 torkade gröna chilifrukter
1 tsk salt
¾ dl god olivolja
3 msk rödvinsvinäger
(ströbröd eller vatten)

Så här gör du:
Rosta kumminfröna i torr stekpanna tills några av dem poppar. Stöt dem fint i en mortel. Lägg över i en bunke tillsammans med grovt hackad vitlök, koriander, persilja, den torkade gröna chilin och salt. Mixa till en slät pasta med stavmixer. Tillsätt olivoljan och vinägern under omrörning. Smaka av och tillsätt vid behov mer salt, vinäger, vitlök eller chili. Såsen är nu klar, vill du ha den tjockare, rör ner lite ströbröd. Eller tillsätt en aning vatten för tunnare sås.

Vad betyder mojo?

På Kanarieöarna har mojo funnits i hundratals år och man tvistar om dess ursprung. Enligt en teori har den röda mojosåsen inspirerats antingen av de nordafrikanska berbernas paprikasåser eller från den moriska kulturen i Spanien. Medan den gröna kan ha kommit tillsammans med de portugiser som via Madeira tog sig till Kanarieöarna och förde med sig gröna såser baserade på kryddörter. En annan avgörande faktor är att chilin kom till Europa just via Kanarieöarna, som hade tidiga kontakter med Sydamerika. Själva ordet mojo kommer troligen från portugisiska molho, som helt enkelt betyder sås.

Lycka till i köket!

Här läser du om TUIs resor till Kanarieöarna »

En tumregel säger att ju mer geniun restaurang, desto godare mojosås. Bild från byn San Miguel de Abona på Teneriffa.