2017-01-30

Maxa Maltaresan – tips, frågor & svar

Hela Malta är som ett museum utan tak, ön är fullpepprad av fantasieggande riddarborgar, palats och stadsmurar. Men du måste inte vara kulturknutte för att trivas, lika många åker hit för sol, bad, dykning och partynätter. Här får du en bruksanvisning till ön i Medelhavets mitt.

KLIV IN I EN SAGOVÄRLD. Huvudstaden Valletta grundades av korsriddarna på 1500-talet och vimlar av borgar, vakttorn och palats som verkar hämtade direkt ur en film om riddare och sköna jungfrur.

VILL DU FÅ MÅNGA LIKES på Instagram ska du plåta vaktavlösningen vid Fort Saint Elmo, där soldaternas barockdräkter och toppiga hjälmar med röda plymer får dem att se ut som knektarna i en kortlek.

FÖR DYKNING OCH SNORKLING är Malta ett av Medelhavets bästa resmål tack vare det varma och ovanligt klara vattnet. Avancerade dykare hittar grottor och vrak att undersöka, medan nybörjare kan beundra fisk- och växtlivet. Dykcenter finns överallt på ön.

SOL & BAD. De finaste stränderna ligger på norra delen av ön, till exempel i Mellieha Bay (bilden), Golden Bay och St Paul’s Bay. Men badar gör man överallt. Även i St Julian’s, Sliema och Valletta finns badbryggor och klippbad där det är lätt att ta ett uppfriskande dopp.

FLEXIBEL RESLÄNGD. Du väljer själv om du vill resa till Malta på en weekend (torsdag–söndag), minivecka (söndag–torsdag) eller en hel vecka.

5 frågor och svar om Malta

  1. VILKA SKA RESA TILL MALTA? Alla som vill uppleva mycket och inte bara ligga stilla på samma ställe. Både par, familjer och kompisgäng hittar vad de söker, bara man har ett öppet sinne.

  2. ÄR MALTA EN STOR Ö? Tvärtom, ytan är bara en fjärdedel av Ölands. Det betyder att du lätt kan ta dig runt och uppleva kontrasterna mellan riddarborgar, badorter, sömniga fiskebyar och den pittoreska gamla staden Mdina mitt på ön, där aposteln Paulus sägs ha infört kristendomen år 60 e Kr.

  3. HAR MALTA NÅGRA FINA GRANNÖAR? Absolut! De heter Gozo och Comino och passar perfekt för en dagsutflykt, du kommer dit med färja på bara en halvtimme. Gozo är litet och lugnt men har ändå en hel del stränder, byar och restauranger att upptäcka. Comino är en ännu mindre idyll, som är bilfri och har ett enda hotell.

  4. HUR ÄR VÄDRET PÅ MALTA? Jämnt och fint klimat året runt. Malta ligger på samma breddgrad som Tunisien i Nordafrika och medeltemperaturen på dagarna är till exempel 19 grader i april, 29 grader i juli och 23 grader i oktober. Medan vattentemperaturen under samma månader är i snitt 17, 24 och 25 grader.

  5. VAD HAR MALTA FÖR BARNFAMILJER? Förutom baden och de fantasieggande riddarmiljöerna finns även (den lilla) temaparken "Popeye Village" på nordvästra Malta, där barnen får träffa Karl-Alfred och Olivia i byn som byggdes för inspelningen av filmmusikalen Popeye med Robin Williams i titelrollen 1980.

Popeye Village är filmkulisserna som blev en temapark (läs mer i tipslistan ovan)
Lokala delikatesser från Maltas grannö Gozo
Partylivet på Malta är i full swing hela sommarhalvåret, med stora inslag av brittiska turister men även lokalbefolkning. Det allra största utbudet hittar du i Paceville (bilden) som vimlar av barer, kasinon och klubbar som håller öppet till tre, fyra eller fem på natten. Även grannorten St Julian’s har mycket att välja på.
Den mäktiga basilikan Ta' Pinu ligger på grannön Gozo.

Liknande inlägg

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J 2019-09-18

Hållbar turism på Kap Verde

De senaste decennierna har besökarna till Kap Verde blivit fler, och det är inte särskilt svårt att förstå varför. Lika långa stränder som somrar och behagligt klimat året om. En ökad mängd gäster har medfört mer avfall, något som vi vill stävja genom TUI Clean & Green-projektet på Kap Verde, ett TUI Care Foundation-initiativ med fokus på avfall, energi och vatten.
Carl J Carl J 2019-09-17

Kanarieöarna för två – stor tipsguide

På Kanarieöarna finns alla ingredienser för en lyckad semester på tu man hand. Det gäller vare sig du reser med din partner, syrra eller tennistränare. Och vare sig ni är ute efter smålyxig avkoppling, nya intryck, kulinariska höjdare eller äventyrssport. Här är tipsguiden som hjälper dig att hamna rätt.
Astrid S Astrid S 2019-09-14

Bröllopsresa vid Medelhavet – 5 tips

Lyxig avkoppling eller en äventyrsresa? Gourmetfokus, vandring i bergen eller en kryssning med hamnstopp i storstäder och vid fina stränder? Det kan vara svårt att bestämma var man ska fira sin smekmånad – resan som ska bli ett minne för livet. Men lugn, vi har bästa tipsen för en bröllopsresa vid Medelhavet.
Eva S Eva S 2019-08-31