Manne Forsbergs tips till Gran Canaria

2018-10-17
Towe A
I juni reste bloggaren Manne Forsberg till Bahia Feliz på Gran Canaria med sin familj. Här delar han med sig av sina bästa tips till denna mångsidiga ö.

Löpning på Gran Canaria

Gran Canaria är en idealisk ö för löpning. Det är lagom tempererat, sällan regnigt, förbluffande vacker och varierad natur. Du kan springa längs havet eller i de röda bergen. Ofta finns både perfekt platta strandpromenader och härligt jobbiga backar. Dessutom finns inga lösdrivande hundar att oroa sig för. Det är när du springer som du förstår hur allting hänger ihop på Gran Canaria. Vart Maspalomas sanddyner ligger i förhållande till Bahia Feliz, hur kustlinjen ser ut och hur stranden i San Augustin ter sig i den dåsiga och disiga morgontimmen. Gran Canaria sätter sig i muskelminnet. Trappstegen. Utförslöporna. Landsvägarna. Småstenarna.
I januari varje år hålls Gran Canaria Marathon. Det är en platt tvåvarvsbana vid Las Palmas som sägs vara mycket snabb och lämpa sig särskilt väl för personbästaförsök. Temperaturen brukar ligga strax under 20 grader.

Gran Canaria - spring längs med havet eller i bergen.
springa Gran Canaria
Morgonlöpning på Gran Canaria

Strandtips till Gran Canaria

Anfi del mar

Den kanske finaste stranden på hela ön. Turkost vatten, vit sand finkornig som potatismjöl och lugnt vatten, helt perfekt för barn att bada i. Sanden sägs vara importerad från Bahamas. Du tar dig dessutom till stranden genom att åka en James Bond-osande glashiss ner från berget bakom.

Playa de Amadores

Playa de Amadores är den hästskoformade stranden med det lugna vattnet. Perfekt för alla som gillar sandstränder, turkost vatten, strandliv samt mysiga serveringar som erbjuder grillad kyckling med pommes frites för en spottstyver. På berget ovanför finns hotellet RIU Vistamar som erbjuder hisnande utsikt.

Manne Forsberg

Familj: Frun Sara och barnen Ruth, 5 och Iris, 8. Gör: Författare, poddare och föreläsare. Gör Pappapodden tillsammans med Nisse Edwall. Aktuell: Med blogg och podd. Bästa med Gran Canaria: Kombinationen av berg och hav.

Bra utflykter på Gran Canaria

Gran Canaria är en ö som förtjänar utflykter. Det finns så många smultronställen och så varierad natur att det närmast är att betrakta som slöseri att inte utforska ön. Vi hade hyrbil under hela vår resa och förenade strapatser och slappande. Ön lämpar sig väl för bilkörning eftersom vägarna är många, snabba och avgiftsfria. Vi upplevde aldrig tillstymmelse till bilkö. På förmiddagarna ägnade vi oss åt poolhäng, bokläsning, lunchbuffé och Bamseklubb. På eftermiddagarna åkte vi runt, upptäckte ön och kände oss äventyrliga. På kvällarna var vi tillbaka och åt middag från de dignande middagsbufféerna på hotellet, om vi inte upptäckte någon restaurang på vägen som var för mysig att motstå.

Puerto de Mogan

Pittoresk fiskeby med bedårande hamn, små vita hus, kanaler med atlantvatten och oemotståndliga små kleinblåa broar. Dessutom har Puerto de Mogan en bedårande liten strandpromenad och massor av lokalt strandliv.

Maspalomas

Maspalomas är allt. Evighetslång badstrand. Öken. Naturreservat. Överallt enorma sanddyner att bestiga och hoppa från. Förmodligen öns fotovänligaste plats. Bra bad med lite vildare vatten.

Vingårdarna

Du bör också åka till norra sidan av ön och besöka någon vingård. Om du tar serpentinvägarna upp i bergen kommer du märka hur allting ändrar karaktär. Trots att ön är pytteliten är det ett annat klimat här än på södra sidan. Allting är lummigt och prunkande. Det är svalare, klarare luft och ofta mulet. Allting är sprängfullt av klorofyll. Det finns väldigt många vingårdar som är trevliga att besöka. Förutom att dricka, prova och köpa vin kan man ofta titta på fruktodlingar, äta lokala specialiteter och njuta av utsikten.

Puerto de Mogan TUI
Puerto de Mogan är en mysig by på Gran Canaria.
Sanddynerna i Maspalomas är ett måste.
Ljuvliga Playa De Amadores

Liknande inlägg

Udda museer jorden runt

Här är guiden till några av världens mest märkliga museer. Knasiga men kul. Ofta små och drivna av eldsjälar. Läs vidare om du alltid drömt om att få se en samling av valpenisar, snabbnudlar eller gräsklippare.
Astrid S Astrid S 2019-03-15

Barbados – ett perfekt resmål för en romantisk semester

Bländande vita stränder, turkost vatten och tropisk grönska. Barbados har verkligen allt du kan förvänta dig av ett karibiskt paradis, och lite till. Simma med sköldpaddor, besök botaniska trädgårdar och avsluta dagen på klipporna vid Northpoint framför en magisk solnedgång. Det är helt klart till Barbados du ska åka till för att få en riktigt romantisk resa med din kärlek.
Johanna N Johanna N 2019-02-27

Romantisk weekend - 6 hotelltips

Alla hjärtans dag igen, kanske har du glömt bort det eller så tycker du bara att det är kommersiellt trams. Eller så är du en hopplös romantiker och tycker att denna dag är den bästa på hela året. Hur som helst, varför inte överraska din älskling med en romantisk weekend? Som tur är bor vi nära många drömmiga städer i Europa. Och för att sätta guldkant på resan har vi samlat ihop några riktigt romantiska hotell.
Marie L Marie L 2019-02-14

Så fotar du bäst under vattenytan

I takt med att mobilerna blir vattentäta har undervattensbilderna i våra sociala flöden blivit allt mer vanliga. Här ger fotografen Sara Strandlund sina bästa tips för att få till den där riktigt coola och snygga undervattensbilden på semestern.
Towe A Towe A 2019-02-07