Ny Kanarieö! La Graciosa är den nya Kanarieön

Hur många öar består Kanarieöarna egentligen av? Oftast rabblar man upp de största och mest kända och kommer fram till att det finns sju och flera småöar. Nyligen erkände Spanien La Graciosa som den åttonde kanarieön. Den har minst befolkning och är även en nationalpark.

Förslaget att La Graciosa skulle bli den åttonde kanarieön kom från medborgarna själva. Med tanke på att det är en nationalpark är det viktigt att skydda miljön och förbättra flera aspekter för de boende.

La Graciosa är bara 8 km lång och 4 km bred och ligger 2 km norr om Lanzarote. Den tillhör provinsen Las Palmas och kommunen Teguise på Lanzarote. Ön består främst av bergsområden och är i princip bara uppbyggd av vulkansand. Med tanke på att det inte finns några asfaltsvägar är det inte så konstigt att 70 % av alla motorfordon är just Land Rovers.

Hur tar man sig till La Graciosa?

Färja går flera gånger dagligen från Orzola på norra Lanzarote och tar bara drygt tjugo minuter. Det går inte att ta med sig bil ombord men cykel funkar utmärkt. Tidtabellen varierar beroende på säsong. På Bisofera Express och Lineas Maritimas Romeros hemsidor kan du se aktuella tidtabeller och priser.

Boende på La Graciosa

De allra flesta bor i hamnstaden Caleta de Sebo och i byn Casas de Pedro Barbra. Caleta de Sebo ligger på den sydöstra delen och är en charmig liten fiskeby med låga vita hus, gator av sand, småbutiker och ett par hotell. Det är här som färjorna från Lanzarote lägger till. Byn Casas de Pedro Barba ligger norr om Caleta de Sebo. För turister som vill stanna några nätter finns det 3–4 boenden i Caleta de Sebo att välja på – nybyggda lägenhetshotell med plats för självhushåll. Vill du stanna längre går det att hyra hus, i Casa de Pedro Barba till exempel. Det är bra att vara ute i god tid eftersom det inte finns så många boenden, framförallt under högsäsong!

Vattnet vid Playa La Francesa, La Graciosa TUI.
Kristallklart vatten vid Playa La Francesa, La Graciosa.

Att göra på La Graciosa

Här finner du det riktiga lugnet och det är populärt att hyra mountainbikes vid hamnen och cykla till någon av öns stränder. Tjugo minuter från hamnen ligger Playa de Las Conchas. Stranden har fått sitt namn efter alla snäckorna som finns där. Härifrån kan du skåda småöarna Montaña Clara och Alegranza. En annan fin strand som är värd ett besök är Playa La Francesa som ligger drygt 2 km från Caleta de Sebo. Bada gör du bäst vid stränderna men det går också att hitta badvikar längs med vägen. Att bada vid hamnen rekommenderas inte med tanke på alla båtar och färjor.

Trots öns storlek så finns de tre cykelleder, en där du tar dig runt bergen El Mojón och Amarilla, en från högsta toppen Las Agujas till berget Bermeja och byn Casa de Pedro Barba samt en cykelled längs kusten förbi stranden Playa La Francesa. Tycker du om att vandra och dyka finns dessa möjligheter också.

Vulkanlandskapet intill Playa La Francesa, La Graciosa TUI.
Från Playa La Francesa har du utsikt över det imponerande vulkanlandskapet.

Snabbfakta om La Graciosa:

Yta: 29km2
Antal invånare: 750 bofasta
Högsta topp: El Pico Malpaso 266 meter över havet
Åka hit: Färja från Orzola på Lanzarote. Tur- och returbiljett kostar ca 20 €

Från Lanzarote kan du enkelt ta dig till den nya åttonde kanarieön. Gör en dagsutflykt eller stanna en natt eller två. Ön är verkligen värd ett besök!

Läs mer om resor till Kanarieöarna här

Vill du också upptäcka den nya kanarieön, läs mer om våra hotell på Lanzarote här

Liknande inlägg

Vi fortsätter längta

Trots allt som händer nu kan vi fortfarande resa – i tanken. Att minnas tidigare resor kan hjälpa oss längta, planera och drömma oss bort till nästa. Så vad är ditt bästa resminne? Hjälp till att hålla reslusten vid liv genom att dela din härligaste semesterbild i sociala medier och tagga det med #fortsättlängta.
Towe A Towe A

Nya TUI Blue – mer än ett semesterboende

TUI Blue är vårt nya flaggskepp och finns i tre skepnader – For All, For Two och For Families. Här kommer du närmare resmålet och de du reser med, oavsett när på året det är och vilka du vill ha med dig. TUI Blue är mer än ett semesterboende. Det är en upplevelse i sig.
Hanna P Hanna P

TUI Blue For Two – för er på tu man hand

TUI Blue är vårt nya flaggskepp för dig som vill att semesterns boende ska vara en upplevelse i sig. För dig som vill komma närmare resmålet och de du reser med, för dig som vill vårda gamla relationer och skapa nya. Inom TUI Blue finns tre olika typer av hotell. Här berättar vi mer om TUI Blue For Two, som tidigare hette TUI Sensimar.
Hanna P Hanna P

TUI Blue For Families – våra bästa familjehotell

TUI Blue är vårt nya flaggskepp för dig som vill att semesterns boende ska vara en upplevelse i sig. För dig som vet att poolen är ett stormande världshav och trivs bäst när hela familjen är samlad. Inom TUI Blue finns tre olika typer av hotell. Här berättar vi mer om TUI Blue For Families, som tidigare hette TUI Family Life.
Hanna P Hanna P