Läckra kulinariska festivaler jorden runt

Foodies är vi allihopa. Eller åtminstone blir vi det när vi reser – visst är väl en lång smakrik middag dagens höjdpunkt? Gärna med oväntade inslag från kulturen vi besöker. Vill du göra matintresset till en ännu större del av resan ska du försöka pricka in någon av världens alla kulinariska festivaler. Här är några tips.

Bejaka dina sinnliga lustar och upplev världen genom smak och doft. Från den okomplicerade njutningen att sätta tänderna i saftiga exotiska frukter till komplexa smaker av viner, ostar, syrade grönsaker och heta kryddröror. Bon appétit!

Slow Food-festivalen i Turin, Italien

20–24 september 2018
Slow Food-rörelsen föddes här i den italienska regionen Piemonte. Den fem dagar långa festivalen är dess stora manifestation, som äger rum vartannat år i Turin. Du kan handla ekologiskt av lokala producenter på den stora marknaden, provsmaka mat som är lagad med kärlek (men utan genvägar), höra föreläsningar, gå på matlagningskurser och prova organiskt framställda viner. Dessutom finns temautställningar om till exempel biodling, mat & hälsa, utsäde, Slow Fish och Slow Meat. Evenemangets officiella namn är Terra Madre Salone del Gusto, vilket i översättning ungefär blir ”Moder Jords utställning av smaker”.

Här läser du om TUIs resor till Italien »

Rörelsens symbol – en snigel med sked och gaffel som horn – finns inhuggen i sten i Turin
Rörelsens symbol – en snigel med sked och gaffel som horn – finns inhuggen i sten i Turin

Mat & Rom-festival på Barbados

18–21 oktober 2018
Stor och elegant utomhusfestival med massor av programpunkter både dag- och kvällstid, torsdag till och med söndag. Eftersom den ädla drycken rom är hjälte får du bland annat prova experternas tips på hur man kombinerar olika maträtter med rätt sorts rom (!). Andra inslag är stjärnkockarnas Fine Dining Event på lördagskvällen och som final ett beach party på söndagen. Allt i huvudstaden Bridgetown.

Här läser du om TUIs resor till Barbados »

Eftersom du är i Karibien ingår gungande rytmer i paketet
Eftersom du är i Karibien ingår gungande rytmer i paketet

Vinfestivalen i Limassol, Cypern

31 augusti–10 september 2018
Firas i den lummiga stadsparken intill hamnen, till vinguden Dionysos och kärleksgudinnan Afrodites ära. Förutom vinet står även traditionell grekisk musik på programmet, vemodiga sånger och bouzoukimusik svävar genom festivalområdet medan vinprovningen pågår kl 20–22 varje kväll. I den ljumma aftonvinden och med utsikt över havet kan du provsmaka en lång rad viner från både stora vinhus och små lokala producenter. Samt därtill traditionella cypriotiska meze-rätter.

Här läser du om TUIs resor till Limassol »

Cypriotisk meze, en symfoni av östra Medelhavets alla smaker
Cypriotisk meze, en symfoni av östra Medelhavets alla smaker

Pickle Day i New York

14 november 2018
Kanske inte den hetaste festivalen för mer avancerade finsmakare, men däremot ett roligt event. Inlagda smågurkor står i centrum och erbjuds i en lång rad av gatustånd. Skulle dieten kännas för ensidig finns lyckligtvis även en hel del annat att äta i stånd från traktens restauranger. Känslan av folkfest är påtaglig, och det hela är ett sätt att minnas gamla tider här i stadsdelen Lower East Side på Manhattan, när fattiga immigranter sålde enkel centraleuropeisk mat från handkärror på gatorna. Evenemanget äger rum på Orchard Street.

Här läser du om TUIs resor till New York »

Pickle Day är först och främst en gatufest
Pickle Day är först och främst en gatufest

Feria de Jamón, Andalusien, Spanien

20–21 oktober 2018
Bege dig till den charmiga lilla staden Aracena i bergen norr om Sevilla. Den är känd för sitt slott, sin kyrka och nationalparkens fina vandringsleder. Men också för sin långa tradition av att framställa rimmad och lufttorkad skinka av pata negra-grisar, en konst du kan lära dig mer om på Museo del jamón. Under festivalhelgen kan du skaffa ett ”tapas-pass” och med det i handen gå en runda mellan stadens bästa tapasbarer för att på var och en av dem köpa två små tapasrätter. Sedan får du vara med och rösta fram den bästa tapaskocken. På söndagen är det en tävling där man kan vinna sin egen vikt i jamón ibérico.

Här läser du om TUIs resor till Costa de la Luz »

Både att tillverka och att skära upp pata negra-skinka är ett konsthantverk

Taste of Amsterdam

1–3 juni 2018
Tre dagar lång matfestival i den stora, gröna och centralt belägna parken Amstel. Kockar från stadens bästa restauranger erbjuder eleganta smakportioner av sina finaste rätter. En del av parken är samtidigt ”Bondens marknad” där du kan handla holländska ostar och andra delikatesser direkt från någon av de småskaliga producenterna.

Här läser du om TUIs resor till Amsterdam »

Kryddade och långlagrade ostar stora som hjulen på en Segway är en holländsk specialitet
Kryddade och långlagrade ostar stora som hjulen på en Segway är en holländsk specialitet

Malopolski-festivalen i Krakow

Slutet av augusti
Uttagningar hålls under sommaren och några dagar kring månadsskiftet augusti/september deltar finalisterna i en festival på torget Wolnica i Krakows gamla judiska kvarter. Där kan du vandra runt mellan en mängd stånd och provsmaka centraleuropeiska delikatesser när de är som bäst – mörkt bröd, korvar, ostar, rökt karp, syrliga yoghurtröror, honung, ättiksinlagda grönsaker, öl och likörer.

Här läser du om TUIs resor till Krakow »

Centraleuropeiska charkuterier är små explosioner av smak