Isprinsessa i Karibien

Trodde du att den enda gemensamma nämnaren mellan Karibien och is var paraplydrinkar? Det är det dags att tänka om. Konståkerskan Clara Callne från Sverige arbetar heltid med isshower på en lyxkryssare.

Det fanns en tid då Clara Callne tillhörde eliten bland Sveriges juniorkonståkare. Största meriten kom säsongen 2013/2014 då hon knep ett brons i junior-SM. Ett par år senare lämnade hon Sverige och tävlingarna för att göra verklighet av en dröm.

– Jag har alltid drömt om att jobba som konståkare i en show. Via vänner fick jag höra talas om isshowerna som finns på vissa kryssningsfartyg. Sommaren 2016 skickade jag in mitt CV tillsammans med en auditionvideo till rederiet Royal Caribbean. Några månader senare arbetade jag min första dag på rederiets kryssningsfartyg Adventure of the Seas, berättar Clara.

Idag arbetar Clara på systerfartyget Navigator of the Seas, en lyxkryssare med över 1 100 personer i besättningen. Fartygets isbana mäter 18 x 12 meter och gästerna kan njuta av isshower flera dagar i veckan.

– Jag älskar att uppträda inför publik. Under en show kan det kännas som att publiken också är med i showen och då har vi verkligen lyckats! Hela showen spelas i takt till musik och när publiken jublar och klappar i takt är det helt magiskt, berättar 21-åringen. Jag får uppleva nya platser och träffa människor från många olika länder och kulturer – både ombord och när vi går i land. Det är också kul att uppträda inför en internationell publik. Många har aldrig sett något liknande tidigare och häpnas av spektakulära trick på isen såsom hopp, piruetter, lyft och bakåtvolter.

Förutom isshowerna tränar Clara både på egen hand och med de övriga konståkarna på isbanan. I övrigt väntas hon assistera dansarna under deras föreställningar och dela ut skridskor till gästerna när isbanan är öppen. På sin lediga tid försöker Clara passa på att njuta av de magnifika platser som lyxkryssarna lägger till vid.

TUI Isprinsessa i Karibien - kryssning
"Ibland får jag assistera gäster som själva vill testa att åka skridskor. Vissa av dem har aldrig sett is förut, än mindre åkt skridskor," säger Clara.

– Mitt arbetspass börjar i regel på eftermiddagen och då finns ofta möjligheten att gå i land tidigare på dagen. Ett härligt minne är då vi åkte ut till en ö i Aruba där det strosade omkring flamingos som man kunde mata ur handen. Det är något jag aldrig ens hade kunnat drömma om innan jag åkte iväg. Den stranddagen var helt fantastisk, berättar Clara.

En vanlig arbetsdag för Clara börjar med sovmorgon. På förmiddagen brukar hon och kollegorna ta en promenad i omgivningarna och äta lunch ute. På eftermiddagen är det dags för uppvärmning och ett kort ispass. Därefter väntar en lättare middag innan det är dags för sminkning och håruppsättning följt av förberedelser med rekvisitan.

En knapp timme innan showen startar träffas alla konståkare och pratar igenom showen innan de avslutar med ett rungande ”Have a good one!”. Sedan är det skarpt läge. Själva skridskoåkningen tycker Clara är ungefär likadan som hemma. Ungefär där slutar väl också likheterna med hembyn Unbyn utanför Boden?

– Hehe, ja det kan man säga! Men faktum är att även skridskoåkningen kändes annorlunda i början eftersom isbanan på fartyget är mycket mindre här. Annars är väl den stora omställningen att hela besättningen lever under ett och samma tak – dygnet runt, berättar Clara.

Clara anser att social kompetens är A och O när man arbetar på en lyxkryssare.

– Vi är alla här för att ge gästerna en så bra kryssningsvecka som möjligt, så det är jätteviktigt att vi är hjälpsamma och trevliga. Ibland får jag assistera gäster som själva vill testa att åka skridskor. Vissa av dem har aldrig sett is förut, än mindre åkt skridskor, säger Clara.

TIPS!

Lockas du av tanken på att ge dig ut på havet och stiga iland på några av världens vackraste platser längs vägen? Genom att boka en kryssning kommer du till ett antal spännande destinationer – samtidigt som ditt ”hotellrum” följer med dig på resan. Gemensam nämnare för en kryssning är att det alltid ingår måltider, underhåll- ning, aktiviteter och barnklubbar ombord. Sommartid är kryssningar i Medelhavet de mest populära, under vintertid är det Karibien som lockar. Den som söker äventyret bokar en resa då fartyget korsar Atlanten för att inleda en ny säsong.

Text:

Niclas Sjöqvist. TUI Travel #1 20018.