Hur är det att resa hösten 2020?

Sista helgen i augusti 2020 reste jag till Kreta i Grekland. Jag hade då inte suttit på ett flygplan sedan februari 2020. Mycket var sig likt men självklart hade nya rutiner och säkerhetsåtgärder tillkommit. Följ med på resan!

Jag är en person som älskar att resa. Det är det som ger mitt liv en extra guldkant och det är så jag fyller på med energi. Så det var med stor nyfikenhet jag reste till Kreta och Grekland efter ett halvår utan några flygresor alls.

Mycket var precis lika ljuvligt som det alltid har varit. Samma pirriga reslustkänsla, förväntan under flygturen och samma nyfikenhet på att få upptäcka något nytt i världen. På plats var den där ljuvliga doften av Medelhavet lika intensiv och cikadorna spelade sina melodier i solnedgången. Kretas oliver och tzatziki smakade precis som jag kom ihåg det. Men visst har saker och ting förändrats år 2020 när det kommer till resor, mycket har gjorts för att skapa mer trygghet för oss som reser.

Att tänka på inför resan

Innan du reser bör du läsa på om landets rutiner och regler för inresande från Sverige. När jag reste till Grekland krävdes uppvisande av covid-19-test för alla över 10 år. TUI bjuder på covid-19-test till de resmål som kräver det.

En veckan innan avresa fick jag ett mejl med länk till att boka tid för test. Greklands regler sa att provsvaret inte fick vara äldre än 72 timmar vid ankomst så tre dagar innan avresa var det dags för test. Testlokalen låg i centrala Stockholm och jag testade mig själv med en bomullstopps i munnen, övervakad av en sjuksköterska. 24 timmar senare fick jag mitt negativa svar via sms och även ett dokument med provsvar att visa upp vid ankomst till Grekland.

Förutom testresultat krävdes också ett PLF dokument med QR kod - ett dokument du fyller i elektroniskt med kontkatuppgifter och var i Grekland du kommer befinna dig.

Det är olika regler för olika resmål och det är viktigt att följa varje destinations regler och rutiner. Här kan du läsa mer om vad som gäller.

werlabs
För inresa till Grekland krävdes att jag visade upp ett negativt provresultat från ett covid-19-test.

På flygplatsen

Det är bra om du checkar in online om det är möjligt. Jag rekommenderar också att vara i god tid på flygplatsen då det kan vara längre kö än vanligt. Munskydd är obligatoriskt på de flesta flygplaytser, så även svenska. Du kan köpa munskydd på de flesta apotek.

Under flygresan

När jag reste var inte flygplanet helt fullt - men nästan. Alla platser på flygplanet är till salu, sedan beror det på hur uppbokat det är. Munskydd är ett krav under hela flygresan, tänk på att det ska täcka både mun och näsa. Du får ta av det när du äter och dricker. På flygresan serveras fortfarande mat men du måste förbeställa den i samband med din bokning. Flygvärdinnorna kom med dryckesvagn en gång under resan till Grekland och där fanns dryck (både kalla och varma) samt snacks.

Under flygresan ombeds du sitta på din plats så mycket som möjligt och att hålla köerna till toaletterna korta (max två personer). Detta för att förhindra spring i gångarna.

flygvardinnor
Alla ombord på flyget ska bära munskydd som täcker näsa och mun.

Vid ankomst

När du anländer ska du behålla munskyddet på hela tiden du befinner dig på flygplatsen och i transferbussen.

När jag kom till Kreta tog passkontrollen något längre tid då alla papper också skulle kontrolleras. Det gjordes också covid-19-test slumpvis på några resenärer, sedan var det bara att gå och hämta sin väska på bagagebandet.

Transferbussarna tog färre personer än tidigare för att bredda avståndet mellan gäster.

transferbuss
Transferbussarna från flygplatserna till hotellet tar inte lika många gäster som tidigare.

På hotellet

Olika hotell har olika rutiner. När jag kom fram till mitt hotell på Kreta fick jag instruktioner av personalen vad som gällde på just mitt hotell. Munskydd i allmänna utrymmen inomhus men inte vid poolen, stranden och inte vid sittande bord i restaurangen. På hotellrummet fanns handsprit, munskydd och plasthandskar.

Avståndet mellan solstolarna, både vid poolen och stranden, hade utökats. I restaurangen skulle varannat bord stå tomt och överallt uppmanades gästerna att hålla avstånd. Alla menyer var borttagna och istället scannar du en QR-kod med din telefon och får på så sätt menyn i telefonen istället. Tidsbokning krävdes för restaurangbesök, gym, träningspass - allt för att undvika att det inte blir för många personer på samma plats.

Städrutiner har utökats både av rum och allmänna ytor.

yoga
Du kan fortfarande delta i träningsaktiviteter på hotellet men förbokning krävs.
avstånd
Hotellen har flera nya ruitner och åtgärder för att vi alla ska kunna hålla avstånd lättare.

Hur fungerar All Inclusive?

Jag besökte flera olika hotell som alla erbjöd All Inclusive med buffé. På vissa hotell plockade du din mat själv men du måste ha munskydd och handskar när du hämtar maten. Andra hade sin buffé bakom glas där du fick peka vad du vill ha och personalen serverade dig. Dessutom var mycket på buffén upplagt i portonsglas och i mindre kärl. Men sortimentet i bufféerna var precis lika stort och härligt som vanligt.

grekisk yoghurt
Mycket på buffén kommer i portionsglas, som denna grekiska yoghurt med valnötter och honung.
grekisk mat
Grekisk sallad är ett självklart val när det är dags för lunch på Kreta.

Barnklubb och aktiviteter

Självklart hälsar fortfarande Bamse på men för att hålla ett bra avstånd har han med sig en rockring, den läggs på marken bredvid Bamse och du står i den om du vill hälsa. På de hotell som har barnklubb och barnaktiviteter sker dessa utomhus och barngrupperna är mindre än tidigare.

Du bokar plats på hotellet eller genom appen.

bamase klubb
Självklart kan barnen fortfarande träffa Bamse.

Restauranger, butiker och caféer

Jag var in till staden Chania på Kreta ett par gånger och där var alla restauranger, butiker, caféer och barer öppna som vanligt. Det var likadant på flygplatsen och kring hotellet.

chania
I Chania var restauranger och caféer öppna som vanligt.

Utflykter

TUI anordnar fortfarande utflykter på resmålet men antalet deltagre är färre än tidigare. Detta betyder också att du får en mer privat tur än tidigare. På bussen måste du bära munskydd men inte när du besöker stränder.

Du kan självklart hyra egen bil om du vill upptäcka resmålet på egen hand.

balos kreta
En av de mest populära utflykterna på Kreta är att åka båt till vackra Balos Beach.

Vad händer om jag blir sjuk på resmålet?

TUI har något som heter COVID CARE, en extra åtgärd för att du ska kunna boka din resa och börja uppleva världen igen på ett så tryggt sätt som möjligt. Det betyder att samtliga gäster som reser med TUI fram till 31 december 2020 är automatiskt berättigade till medicinsk undersökning/assistans på destinationen, vid konstaterad covid-19. TUI ansvarar för kostnaden av covid-19-test och flyger dig hem om du behöver medicinsk vård. TUI står också för extra kostnader vid eventuell karantän/förlängd vistelse. Läs mer här om COVID CARE.

Hur kändes det att resa igen?

Ljuvligt! Helheten var så mycket bättre än jag kunde anat och det slutade faktiskt med att jag bokade in en till resa på stört! Det kändes lugnt och tryggt, det var lätt att hålla avstånd och det där med munskydd var inte alls så jobbigt som jag trott.

Du kan fortfarande ha en ljuvlig semester i år. Visst finns nya rutiner och regler men det tar inte bort den härliga semesterkänslan. De lata dagarna vid poolen, den iskalla frappen på stranden och de ljumma sommarkvällarna på balkongen är minst lika njutningsbara som du kommer ihåg dem.

solnedgång kreta
Solnedgången på Kreta är lika magnifik vilket år det än är.