Inspiration
Födelsedagsresa till Kreta med tre generationer

Födelsedagsresa till Kreta med tre generationer

2017-02-13

När familjens överhuvud fyller 70 år och hon dessutom varit återkommande gäst på samma hotell sedan 1991, då finns det bara ett ställe att fira på! Här berättar Kristine Gram om generationsresan till hotellet Kedrissos på Kreta.

Att återvända

Det tar inte många sekunder för oss att känna oss välkomna när vi anländer till Kedrissos i Nea Chora. Det gäller både mig som ivrig förstagångsbesökare, svärmor som ska fylla 70 och alla andra återkommande gäster. Om det beror på den varma gästfriheten som hotellets värdpar utstrålar, en service utöver det vanliga, lugnet som snabbt sprider sig eller om det är den genuint grekiska omgivningen är svårt att säga. Det kanske helt enkelt är summan av allt detta!

Generationsresans många fördelar

Det finns många fördelar med att resa tillsammans som en stor familj. Det är alltid möjligt att hitta en balkong där det serveras kaffe, ett glas ouzo eller sällskap för ett parti kort. Vi behöver inte mer än sticka ut huvudet över balkongräcket för att snabbt se var övriga familjemedlemmar befinner sig.

En annan fördel är när den äldsta generationen passar på att leka med barnen så att vi ”ungdomar” i mittengenerationen utan problem kan ta en avstickare in till Chania för att äta en god middag i någon av de slingrande gränderna. Eller det faktum att det för barnen alltid finns någon som är redo att hoppa i poolen eller ta en paus från solen för att bygga Lego på balkongen.

Själva 70-årsdagen firas med middag på hotellets restaurang bredvid poolen, helt i min svärmors anda. Vi har förberett middagen genom att dekorera med ballonger och glitter och personalen skämmer bort oss på alla sätt och vis. En härlig kväll med många glada skratt och en mycket nöjd jubilar i centrum.

Så, skulle jag kunna tänka mig att åka på semester med hela storfamiljen igen? Definitivt, utan att tveka!

Text: Kristine Gram

5 tips från Chaniakusten

Här får du lite mer information om hotellet Kristine reste till med sin familj och fyra andra snabba tips från Chaniakusten:

 1. Lägenheter Kedrissos
  Lever i hög grad upp till beteckningen ”Litet & familjärt”. Hotell med mycket personlig atmosfär!

 2. Grek-turkisk fusion
  Taverna Bigaza är en liten familjerestaurang, vid ett litet torg i Nea Kydonia cirka 10 minuter utanför Chania. Här lagar man mat med kärlek i lugna omgivningar.

 3. Tavernan Kypros i Mournies
  Här står ägaren, Panagiotis Kondourakis vid kyldisken där du pekar ut vilket kött du vill äta till middag. Köttet grillas och serveras med klyftpotatis, sallad och tzatziki på uteserveringen vid torget i Mournie.

 4. Vattenlandet i Limnoupolis
  För barn och andra barnsliga har vattenlandet i Limnoupolis många roliga vattenrutschkanor. Den längsta är 130 meter och har panoramautsikt. Den mest hårresande kallas Kamikaze.

 5. Familjevänliga Gerani
  Rofyllda Gerani bjuder på en av Chaniakusten längsta och rymligaste stränder. Och dessutom på några av våra mest mångsidiga familjehotell – däribland TUI Family Life med strandläge, flera pooler och många aktiviteter.