Checklista inför resan – bästa tipsen för en lyckad semester

2018-02-26
Jonas S
Allt är packat och klart. Taxin är beställd. Och du gör en sista check; biljetter, mobilladdare, drick-yoghurt (planet går tidigt och någon riktig frukost hinner du inte) och passet. Ja, allt är preppat. Men vad gör man om något skiter sig? Vad gör man om semestern riskerar att haverera redan innan den startat? Här ger vi dig några viktiga tips på hur du räddar semestern.

Många av oss känner fortfarande pirret i magen dagen före en resa. Semesterpirret. Andra kanske känner rädsla för att semestersabotören ska dyka upp.

Här får ni 10 enkla tips för att hålla semestersabotören borta:

  • Hotellet – välj hotell noga. Läs på om hotellet, både text, bild, fakta, kundbetyg och vad tidigare gäster skriver om hotellet. Inget slår känslan över att ha valt rätt!
  • Passet – kolla framförallt att det är giltigt. Ska du utanför EU/ESS så kolla även att giltighetstiden uppfyller de krav landet har. Exempelvis har Kap Verde, Thailand, USA med flera sådana krav. Här kan du läsa mer om olika länders pass- och visumregler »
  • Passet igen – upptäcker du att passet har gått ut kan du skaffa ett tillfälligt på Sveriges större flygplatser: Arlanda, Landvetter, Sturup och Skavsta. Tänk bara på att alla länder inte accepterar tillfälliga pass.
  • Boka sittplats på planet – så att du hamnar där du vill och nära de du reser med. Du vet kanske redan var du gillar att sitta. Om inte, kan du läsa om hur du kan tänka i valet om sittplats på flyget här »
  • Hyrbil – boka med fördel allt rörande hyrbilen före du reser. Då slipper du mycket av den stress som ”hyrbilströskeln” kan innebära. För du vill ju ha det smidigt nu när du landat och komma igång med din semester.
  • Packa smart – Måtte detta aldrig hända dig men vi vet ju alla att det kan hända: att väskorna inte kommer fram. Vetskapen att det kan hända är anledningen att vi står på fel sida om linjen vid bagagebandet, att vi glömmer bort att alla andra också väntar på sitt bagage. Du kan inte påverka det när det väl hänt men du kan förekomma semestersabotören här. Packa ner badkläder, laddare och badrumsartiklar i handbagaget. Och eftersom vi är rationella vet vi att detta inte jinxar om bagaget kommer fram eller ej. Eller hur? Fler packningstips hittar du här »
  • Reseadapter – ett bra köp eftersom eluttag och styrka skiljer sig åt runt om i världen. Lika användbar för en weekend i London som sommarsemestern på Cypern. Reseadapter finns att köpa i välsorterade butiker och online här »
  • Boka av- och ombokningsskydd – tryggt och flexibelt ifall något oväntat inträffar före resan.
  • Komplettera din hemförsäkring med en reseförsäkring – här kan du läsa om vad vår reseförsäkring från Allianz har för starka fördelar och får konkreta exempel från flera olika scenarier när det är mycket bättre att vara safe than sorry.

Bonustipset här blir att kolla att allt är fixat inför resan i tid. Vissa av er minns säkert systrarna i Sällskapsresans sena check på Arlandas toalett – "Pass, Pesetas och piljetter...".

Trevlig resa!

Liknande inlägg

Udda museer jorden runt

Här är guiden till några av världens mest märkliga museer. Knasiga men kul. Ofta små och drivna av eldsjälar. Läs vidare om du alltid drömt om att få se en samling av valpenisar, snabbnudlar eller gräsklippare.
Astrid S Astrid S 2019-03-15

Barbados – ett perfekt resmål för en romantisk semester

Bländande vita stränder, turkost vatten och tropisk grönska. Barbados har verkligen allt du kan förvänta dig av ett karibiskt paradis, och lite till. Simma med sköldpaddor, besök botaniska trädgårdar och avsluta dagen på klipporna vid Northpoint framför en magisk solnedgång. Det är helt klart till Barbados du ska åka till för att få en riktigt romantisk resa med din kärlek.
Johanna N Johanna N 2019-02-27

Romantisk weekend - 6 hotelltips

Alla hjärtans dag igen, kanske har du glömt bort det eller så tycker du bara att det är kommersiellt trams. Eller så är du en hopplös romantiker och tycker att denna dag är den bästa på hela året. Hur som helst, varför inte överraska din älskling med en romantisk weekend? Som tur är bor vi nära många drömmiga städer i Europa. Och för att sätta guldkant på resan har vi samlat ihop några riktigt romantiska hotell.
Marie L Marie L 2019-02-14

Så fotar du bäst under vattenytan

I takt med att mobilerna blir vattentäta har undervattensbilderna i våra sociala flöden blivit allt mer vanliga. Här ger fotografen Sara Strandlund sina bästa tips för att få till den där riktigt coola och snygga undervattensbilden på semestern.
Towe A Towe A 2019-02-07