2018-02-26

Checklista inför resan – bästa tipsen för en lyckad semester

Allt är packat och klart. Taxin är beställd. Och du gör en sista check; biljetter, mobilladdare, drick-yoghurt (planet går tidigt och någon riktig frukost hinner du inte) och passet. Ja, allt är preppat. Men vad gör man om något skiter sig? Vad gör man om semestern riskerar att haverera redan innan den startat? Här ger vi dig några viktiga tips på hur du räddar semestern.

Många av oss känner fortfarande pirret i magen dagen före en resa. Semesterpirret. Andra kanske känner rädsla för att semestersabotören ska dyka upp.

Här får ni 10 enkla tips för att hålla semestersabotören borta:

  • Hotellet – välj hotell noga. Läs på om hotellet, både text, bild, fakta, kundbetyg och vad tidigare gäster skriver om hotellet. Inget slår känslan över att ha valt rätt!
  • Passet – kolla framförallt att det är giltigt. Ska du utanför EU/ESS så kolla även att giltighetstiden uppfyller de krav landet har. Exempelvis har Kap Verde, Thailand, USA med flera sådana krav. Här kan du läsa mer om olika länders pass- och visumregler »
  • Passet igen – upptäcker du att passet har gått ut kan du skaffa ett tillfälligt på Sveriges större flygplatser: Arlanda, Landvetter, Sturup och Skavsta. Tänk bara på att alla länder inte accepterar tillfälliga pass.
  • Boka sittplats på planet – så att du hamnar där du vill och nära de du reser med. Du vet kanske redan var du gillar att sitta. Om inte, kan du läsa om hur du kan tänka i valet om sittplats på flyget här »
  • Hyrbil – boka med fördel allt rörande hyrbilen före du reser. Då slipper du mycket av den stress som ”hyrbilströskeln” kan innebära. För du vill ju ha det smidigt nu när du landat och komma igång med din semester.
  • Packa smart – Måtte detta aldrig hända dig men vi vet ju alla att det kan hända: att väskorna inte kommer fram. Vetskapen att det kan hända är anledningen att vi står på fel sida om linjen vid bagagebandet, att vi glömmer bort att alla andra också väntar på sitt bagage. Du kan inte påverka det när det väl hänt men du kan förekomma semestersabotören här. Packa ner badkläder, laddare och badrumsartiklar i handbagaget. Och eftersom vi är rationella vet vi att detta inte jinxar om bagaget kommer fram eller ej. Eller hur? Fler packningstips hittar du här »
  • Reseadapter – ett bra köp eftersom eluttag och styrka skiljer sig åt runt om i världen. Lika användbar för en weekend i London som sommarsemestern på Cypern. Reseadapter finns att köpa i välsorterade butiker och online här »
  • Boka av- och ombokningsskydd – tryggt och flexibelt ifall något oväntat inträffar före resan.
  • Komplettera din hemförsäkring med en reseförsäkring – här kan du läsa om vad vår reseförsäkring från Allianz har för starka fördelar och får konkreta exempel från flera olika scenarier när det är mycket bättre att vara safe than sorry.

Bonustipset här blir att kolla att allt är fixat inför resan i tid. Vissa av er minns säkert systrarna i Sällskapsresans sena check på Arlandas toalett – "Pass, Pesetas och piljetter...".

Trevlig resa!

Liknande inlägg

Gran Canaria eller Teneriffa – vilken ö är bäst?

Sommar året om med 2 700 soltimmar, temperaturer som sällan kryper under 20-strecket och stränder så långt ögat kan nå. Det är inte så knepigt att förstå varför öarna lockar många besökare. Knepigare kan det vara att behöva välja vart nästa resa bär. Vilken ö är bäst? Gran Canaria eller Teneriffa? Här får du hjälp att välja vilken ö som passar just dig.
Carl J Carl J 2019-09-18

RIU - från paradisstrand till storstad

RIU-hotellen har många återkommande gäster, mat i toppklass, service utöver det vanliga och alltid bra lägen. Vad du kanske inte visste är att RIU finns både på paradisöar och i glittrande storstäder. Här är några fantastiska RIU-hotell du bör boka snarast.
Towe A Towe A 2019-09-16

Kanarieöarna för två – stor tipsguide

På Kanarieöarna finns alla ingredienser för en lyckad semester på tu man hand. Det gäller vare sig du reser med din partner, syrra eller tennistränare. Och vare sig ni är ute efter smålyxig avkoppling, nya intryck, kulinariska höjdare eller äventyrssport. Här är tipsguiden som hjälper dig att hamna rätt.
Astrid S Astrid S 2019-09-14

48 timmar i New York

Inte ens en vecka är nog för att du ska hinna tröttna på New York men här får du tips på hur du kan maxa två dagar med många New York-upplevelser – från shopping och stans bästa kronärtskocksdipp till lönnkrog i China Town.
Hanna P Hanna P 2019-09-12