Checklista inför resan – bästa tipsen för en lyckad semester

2018-02-26
Jonas S
Allt är packat och klart. Taxin är beställd. Och du gör en sista check; biljetter, mobilladdare, drick-yoghurt (planet går tidigt och någon riktig frukost hinner du inte) och passet. Ja, allt är preppat. Men vad gör man om något skiter sig? Vad gör man om semestern riskerar att haverera redan innan den startat? Här ger vi dig några viktiga tips på hur du räddar semestern.

Många av oss känner fortfarande pirret i magen dagen före en resa. Semesterpirret. Andra kanske känner rädsla för att semestersabotören ska dyka upp.

Här får ni 10 enkla tips för att hålla semestersabotören borta:

  • Hotellet – välj hotell noga. Läs på om hotellet, både text, bild, fakta, kundbetyg och vad tidigare gäster skriver om hotellet. Inget slår känslan över att ha valt rätt!
  • Passet – kolla framförallt att det är giltigt. Ska du utanför EU/ESS så kolla även att giltighetstiden uppfyller de krav landet har. Exempelvis har Kap Verde, Thailand, USA med flera sådana krav. Här kan du läsa mer om olika länders pass- och visumregler »
  • Passet igen – upptäcker du att passet har gått ut kan du skaffa ett tillfälligt på Sveriges större flygplatser: Arlanda, Landvetter, Sturup och Skavsta. Tänk bara på att alla länder inte accepterar tillfälliga pass.
  • Boka sittplats på planet – så att du hamnar där du vill och nära de du reser med. Du vet kanske redan var du gillar att sitta. Om inte, kan du läsa om hur du kan tänka i valet om sittplats på flyget här »
  • Hyrbil – boka med fördel allt rörande hyrbilen före du reser. Då slipper du mycket av den stress som ”hyrbilströskeln” kan innebära. För du vill ju ha det smidigt nu när du landat och komma igång med din semester.
  • Packa smart – Måtte detta aldrig hända dig men vi vet ju alla att det kan hända: att väskorna inte kommer fram. Vetskapen att det kan hända är anledningen att vi står på fel sida om linjen vid bagagebandet, att vi glömmer bort att alla andra också väntar på sitt bagage. Du kan inte påverka det när det väl hänt men du kan förekomma semestersabotören här. Packa ner badkläder, laddare och badrumsartiklar i handbagaget. Och eftersom vi är rationella vet vi att detta inte jinxar om bagaget kommer fram eller ej. Eller hur? Fler packningstips hittar du här »
  • Reseadapter – ett bra köp eftersom eluttag och styrka skiljer sig åt runt om i världen. Lika användbar för en weekend i London som sommarsemestern på Cypern. Reseadapter finns att köpa i välsorterade butiker och online här »
  • Boka av- och ombokningsskydd – tryggt och flexibelt ifall något oväntat inträffar före resan.
  • Komplettera din hemförsäkring med en reseförsäkring – här kan du läsa om vad vår reseförsäkring från Allianz har för starka fördelar och får konkreta exempel från flera olika scenarier när det är mycket bättre att vara safe than sorry.

Bonustipset här blir att kolla att allt är fixat inför resan i tid. Vissa av er minns säkert systrarna i Sällskapsresans sena check på Arlandas toalett – "Pass, Pesetas och piljetter...".

Trevlig resa!

Liknande inlägg

Hotell vid stranden på Rhodos – fem favoriter

Rhodos är den största av Tolvöarna vilket gör den till en av de mest mångsidiga, inte minst när det kommer till alla gyllene stränder du kan besöka. Vi har tidigare tipsat om de bästa utflykterna ön har att erbjuda, men suktar du efter stränder och kristallklart vatten behöver du knappast ge dig av på några längre sådana från våra hotell. Soldyrkaren, badgalningen, fotofantasten och speedo-älskaren, se hit - här är de bästa strandnära hotellen på Rhodos!
Carl J Carl J 2019-05-16

Hotell i Grekland – med din egen pool

Drömmer du om en Greklandssemester där du har en alldeles egen pool i anslutning till rummet? Här har vi samlat ihop sju tips på hotell där du kan boka rum med privat pool! Välj bland öar som Kreta, Rhodos, Samos, Korfu, Kos och Zakynthos.
Marie L Marie L 2019-05-13

Fem favoritutflykter i grekiska övärlden

Greklands övärld har otroligt mycket att erbjuda. Som om klimatet, maten och stämningen inte vore nog, finns utflykter och aktiviteter som passar historienördar såväl som strandfotografer och äventyrare. Här listar vi fem av våra resenärers favoritutflykter i den grekiska övärlden.
Jakob R Jakob R 2019-05-10

Klimatkompenserade familjehotell

TUI FAMILY LIFE heter hotellen för familjens bästa semester. Där hittar du allt från stora pooler till barnklubbar, fitnesspass, hälsosam mat och mycket annat. Men inte nog med det. Vi på TUI är dessutom det enda företaget i resebranschen som klimatkompenserar vårt främsta hotellkoncept för familjer. Och för den delen alla våra andra koncepthotell också.
Astrid S Astrid S 2019-05-07