Brooklyn Breadlab - New Yorks hippaste bageri?

2018-01-08
Sara S
Manhattan i all ära men vill du besöka ett riktigt härligt bageri ska du ta dig över bron till Brooklyn. Adam Leontis Brooklyn Breadlab är väl värt ett besök.

Här råder brödnörderi på bästa nivå. Lokalen med New York Citys största mjölkvarn är lite hemligt belägen i Bushwick, men Leontis bröd lockar även Manhattanborna över bron. – Det har blivit ganska vanligt de senaste åren att NYC-bor åker över bron åt andra hållet för att äta middag, det vill säga från Manhattan till Brooklyn snarare än tvärtom, säger Adam Leonti som själv är en av anledningarna till att fine dining-kulturen sökt sig över Williamsburgbron.

I slutet av december 2016 öppnade The Williamsburg Hotel som ännu ett i raden av de hipsterhotell som brett ut sig på Whyte Avenue. Leonti är chefskock och tog med sig sitt Brooklyn Bread Lab till sin nya arbetsplats. – Vi säljer brödet på hotellet och receptionen kommer alltid dofta av nybakat bröd, berättar han och understryker att även menyn till stor del är baserad på mjöl. – Bröd, pasta och bakverk är en stor del av menyn, som i stort sett är vegetarisk. De flesta restauranger har nåt slags protein i huvudrollen, men här ska istället grönsakerna få agera paradnummer, förklarar han.
Den grönsaksfientlige går dock inte hungrig från Leontis kök, det finns alltid två proteinbaserade rätter på menyn: en fiskrätt och en kötträtt. – Har man 10 olika kötträtter på menyn måste man samarbeta med stora fabriker eller uppfödare för att kunna få alla olika delar av köttet. Genom att bara ha en rätt kan vi jobba med mindre lantbruk och anpassa menyn efter vad de har just den veckan. Jag vill hålla det småskaligt för det finns en del rötägg även bland bönder som säljer dåliga råvaror och jag vill ha koll på det, säger Adam Leonti och slänger en hel påse vete i papperskorgen efter att ha hittat skräp i påsen.

Adam Leonti kom till Williamsburg för drygt tre år sedan efter att ha jobbat som namnkunnig chefskock i Philadephia och Rom. Men trots att mjölnaren från Brooklyn är van vid mat med hög klass har han hittat några av sina främsta smakupplevelser i Williamsburg.
Sugen på att besöka bageriet? Se TUI:s resor till New York här >>

Favoritkrogarna finns i Brooklyn

Adam Leonti kom till Williamsburg för drygt tre år sedan efter att ha jobbat som namnkunnig chefskock i Philadephia och Rom. Men trots att mjölnaren från Brooklyn är van vid mat med hög klass har han hittat några av sina främsta smakupplevelser i Williamsburg.

Adam Leontis 5 Brooklyn-favoriter

  1. Bamontes – NYC:s äldsta italienska restaurang. Adress: 32 Withers St, Brooklyn

  2. Peter’s – Fantastisk kyckling som serveras med olika tillbehör. Adress: 168 Bedford Ave, Brooklyn

  3. 1 Or 8 – Japansk mat i världsklass. 66 South 2nd Street, Brooklyn

  4. Brooklyn Star – här serveras sydstatsmat och en av Brooklyns bästa bruncher. 593 Lorimer St, Brooklyn

  5. Mables barbecue – amerikansk barbecue när den är som bäst! 44 Berry St, Brooklyn

Vi försöker lite diskret få honom att ta av sig förklädet med en rosa broderad gris på, men det blir nej på det. Adam Leonti må vara Brooklyns hippaste mjölnare och dessutom handplockad som chefskock på Williamsburgs senaste hipster-hotell, men han har ingen lust att göra sig till. Varje år syr hans barndomsväns mamma ett nytt förkläde till honom inför Thanksgiving och det förklädet blir årets uniform, förklarar han vänligt men bestämt. Det doftar ljuvligt av nybakat bröd på Brooklyn Bread Lab, bageriet som är Adam Leontis hjärtebarn. Överallt står knubbiga limpor och jäser, en medarbetare fyller små briocher med färsk basilika och mjölkvarnen maler pudrigt färskt mjöl till dagens bakverk.

Hotellets lounge doftar av nybakat bröd

Här råder brödnörderi på bästa nivå. Lokalen med New York Citys största mjölkvarn är lite hemligt belägen i Bushwick, men Leontis bröd lockar även Manhattanborna över bron. – Det har blivit ganska vanligt de senaste åren att NYC-bor åker över bron åt andra hållet för att äta middag, det vill säga från Manhattan till Brooklyn snarare än tvärtom, säger Adam Leonti som själv är en av anledningarna till att fine dining-kulturen sökt sig över Williamsburgbron.

Bagare som kavlar deg
Brödbaket är ett hantverk av rang på Brooklyn Breadlab.
Doften av nybakat bröd är slående på The Williamsburg Hotel.

Liknande inlägg

Romantisk weekend - 6 hotelltips

Alla hjärtans dag igen, kanske har du glömt bort det eller så tycker du bara att det är kommersiellt trams. Eller så är du en hopplös romantiker och tycker att denna dag är den bästa på hela året. Hur som helst, varför inte överraska din älskling med en romantisk weekend? Som tur är bor vi nära många drömmiga städer i Europa. Och för att sätta guldkant på resan har vi samlat ihop några riktigt romantiska hotell.
Marie L Marie L 2019-02-14

Nyårsweekend - hit ska du åka

Ta några extra lediga dagar och fira nyår utomlands. Säg hej då till det gamla och skåla in det nya året på en helt ny plats i Europa. Upptäck nya platser, njut av god mat, härliga hotell, känn historiens vingslag och få minnen för livet under din nyårsweekend. Här kommer 5 tips på städer som firar nyår lite extra bra.
Towe A Towe A 2018-12-11

Palma de Mallorca och Ibiza stad – små storstäder med mycket puls

Vi tar pulsen på de spanska favoritöarna Mallorca och Ibiza och deras respektive huvudorter. Båda två är utmärka val när du vill ha en urban tvist på din sol och bad-resa. Läs vidare för bästa tipsen på vad du inte får missa.
Emily G. Emily G. 2018-11-27

Golfweekend - tips på bra resmål

Är du en golfälskare? Snart är hösten här och golfsäsongen hemma i Sverige börjar lida mot sitt slut. Mitt tips är att ta en weekend och förlänga golfsäsongen. Medelhavet är populärt under höst- och vinterhalvåret. Det är solsäkert, behaglig temperatur och bara en kort flygresa bort. Nedan listar jag resmål med golfbanor som håller hög klass och dessutom får du tips på det bästa boendet.
Amanda Amanda 2018-09-14