Inspiration
Brooklyn Breadlab – New Yorks hippaste bageri?

Brooklyn Breadlab – New Yorks hippaste bageri?

2018-01-08

Manhattan i all ära men vill du besöka ett riktigt härligt bageri ska du ta dig över bron till Brooklyn. Adam Leontis Brooklyn Breadlab är väl värt ett besök.

Vi försöker lite diskret få honom att ta av sig förklädet med en rosa broderad gris på, men det blir nej på det. Adam Leonti må vara Brooklyns hippaste mjölnare och dessutom handplockad som chefskock på Williamsburgs senaste hipster-hotell, men han har ingen lust att göra sig till. Varje år syr hans barndomsväns mamma ett nytt förkläde till honom inför Thanksgiving och det förklädet blir årets uniform, förklarar han vänligt men bestämt.
Det doftar ljuvligt av nybakat bröd på Brooklyn Bread Lab, bageriet som är Adam Leontis hjärtebarn. Överallt står knubbiga limpor och jäser, en medarbetare fyller små briocher med färsk basilika och mjölkvarnen maler pudrigt färskt mjöl till dagens bakverk.

Hotellets lounge doftar av nybakat bröd

Här råder brödnörderi på bästa nivå. Lokalen med New York Citys största mjölkvarn är lite hemligt belägen i Bushwick, men Leontis bröd lockar även Manhattanborna över bron.
– Det har blivit ganska vanligt de senaste åren att NYC-bor åker över bron åt andra hållet för att äta middag, det vill säga från Manhattan till Brooklyn snarare än tvärtom, säger Adam Leonti som själv är en av anledningarna till att fine dining-kulturen sökt sig över Williamsburgbron.

Brödbaket är ett hantverk av rang på Brooklyn Breadlab.

I slutet av december 2016 öppnade The Williamsburg Hotel som ännu ett i raden av de hipsterhotell som brett ut sig på Whyte Avenue. Leonti är chefskock och tog med sig sitt Brooklyn Bread Lab till sin nya arbetsplats.
– Vi säljer brödet på hotellet och receptionen kommer alltid dofta av nybakat bröd, berättar han och understryker att även menyn till stor del är baserad på mjöl.
– Bröd, pasta och bakverk är en stor del av menyn, som i stort sett är vegetarisk. De flesta restauranger har nåt slags protein i huvudrollen, men här ska istället grönsakerna få agera paradnummer, förklarar han.

Den grönsaksfientlige går dock inte hungrig från Leontis kök, det finns alltid två proteinbaserade rätter på menyn: en fiskrätt och en kötträtt.
– Har man 10 olika kötträtter på menyn måste man samarbeta med stora fabriker eller uppfödare för att kunna få alla olika delar av köttet. Genom att bara ha en rätt kan vi jobba med mindre lantbruk och anpassa menyn efter vad de har just den veckan. Jag vill hålla det småskaligt för det finns en del rötägg även bland bönder som säljer dåliga råvaror och jag vill ha koll på det, säger Adam Leonti och slänger en hel påse vete i papperskorgen efter att ha hittat skräp i påsen.

Doften av nybakat bröd är slående på The Williamsburg Hotel.

Favoritkrogarna finns i Brooklyn

Adam Leonti kom till Williamsburg för drygt tre år sedan efter att ha jobbat som namnkunnig chefskock i Philadephia och Rom. Men trots att mjölnaren från Brooklyn är van vid mat med hög klass har han hittat några av sina främsta smakupplevelser i Williamsburg.

Sugen på att besöka bageriet? Se TUI:s resor till New York här >>

Adam Leontis 5 Brooklyn-favoriter

  1. Bamontes – NYC:s äldsta italienska restaurang.
    Adress: 32 Withers St, Brooklyn

  2. Peter’s – Fantastisk kyckling som serveras med olika tillbehör.
    Adress: 168 Bedford Ave, Brooklyn

  3. 1 Or 8 – Japansk mat i världsklass.
    66 South 2nd Street, Brooklyn

  4. Brooklyn Star – här serveras sydstatsmat och en av Brooklyns bästa bruncher.
    593 Lorimer St, Brooklyn

  5. Mables barbecue – amerikansk barbecue när den är som bäst!
    44 Berry St, Brooklyn