Hållbarhet och lyx på Blue Star Euphoria

Den lokala miljön, ny teknik och hållbara lösningar har varit i särskilt fokus för design, byggnation och användning av Blue Star Euphoria Resort på Kreta. Hotellägaren Marietta Mathioulaki, ledande byggnadsingenjör och tvåbarnsmor, berättar om hållbarhet på detta femstjärniga hotel.

Var hållbarhet i fokus när Euphoria byggdes?

Absolut! Vi använde miljöcertifierade byggnadsmaterial och energieffektivitet var det viktigaste kriteriet i valet av all utrustning. Att använda solpaneler var givet redan i designfasen och vi var särskilt noga med väggisolering. Vårt mål har hela tiden varit att bygga ett femstjärnigt hotell med hänsyn till hållbarhet på alla tänkbara sätt.

Vad kan ett hotell göra för att minska sin energi- och vattenanvändning?

Energieffektivitet och användning av förnybar energi är grundläggande för Euphoria Resort. Ytterväggarna på samtliga byggnader är isolerade med ett värmeavstötande lager. Det minskar energiförlusten och skapar ett behagligt inomhusklimat. Byggnaderna är A+ klassificerade när det gäller energieffektivitet. För kylning används ett geotermiskt system med två underjordiska vattenbrunnar som kylkällor. Överbliven värme från kylsystemet används för att generera varmvatten. Mer än 50 procent av vårt behov av elektricitet täcks av förnybara energikällor såsom solenergi. Energieffektiva LED-lampor används för all belysning på hotellområdet.

En av våra främsta utmaningar är vattenanvändning. Exempelvis är det nödvändigt att bevattna rabatter och gräsmattor på hotellområdet, men det kräver stora mängder vatten. Ett helautomatiserat, underjordiskt system kontrollerar att det inte används mer vatten än nödvändigt. Toalettspolning, vattenkranar och duschmunstycken är vattenbesparande. Vår personal utbildas i att hushålla med resurser, såsom att minska vattenanvändningen, återvinna och hålla koll på energianvändningen. Hotellets energianvändning kontrolleras dagligen genom ett särskilt system.

Euphoria
Vy från ett rum på Blue Star Euophoria Resort.

På vilket sätt stödjer Euphoria Resort lokalsamhället på Kreta?

Eftersom vår familj kommer härifrån har vi ett särskilt känslomässigt band till området. Vi har också ett stort ansvar gentemot människorna här. Det första året vi drev hotellet anställde vi 290 personer, de flesta kom från lokalbefolkningen. Att rekrytera i närområdet har varit viktigare för oss än arbetslivserfarenhet, eftersom vi erbjuder kontinuerlig utbildning och en trevlig arbetsmiljö, som främjar personlig och professionell utveckling.

Dessutom strävar vi efter att upphandla mat och dryck från lokala producenter. På Kreta finns allt: olivolja, vin, frukt och grönsaker, friskt källvatten.
Apropå vatten, förra sommaren, när alla hotell hade öppet och befolkningen på ön trefaldigades, fick Kreta vattenbrist. För att hjälpa lokalbefolkningen och också garantera vattentillförseln till Euphoria Resort, byggde vi på egen bekostnad ett 2800 meter långt vattendistributionssystem, som börjar vid den regionala vattentanken och slutar vid vårt hotell. Det vattendistributionssystemet kommer även lokalsamhället till del.

Vårt mål är att Euphoria Resort ska få ett 'We do local’-certifikat. Vi vill också ansöka om ett certifikat för mat från Kreta, som utfärdas av Agronutritional Cooperation of the Region of Crete.

olivolja kreta
Kreta producerar sin egen olivolja.

Euphorias vackra strand är populär bland turister, men också bland Caretta Caretta-sköldpaddor. Hur tar ni hand om sköldpaddorna och ger dem en rofylld miljö?

Vi har inte gjort några ändringar på stranden. Även om det är en stenstrand och vissa gäster definitivt skulle föredra en sandstrand, så skulle vi aldrig vilja störa havssköldpaddorna som lägger ägg på stranden. Vi har gjort allt vi kan för att informera våra gäster om sköldpaddorna som simmar i vattnet, även om det är extremt ovanligt att se sköldpaddorna under dagtid. På kvällarna tar vi alltid bort alla solsängar från stranden, för att se till att sköldpaddorna kan röra sig fritt från stranden till havet.

När sköldpaddsäggen kläcks börjar sköldpaddsungar genast att gå mot havet vägledda av månens ljus, men hinder på vägen kan få dem att gå vilse. Därför gillar vi inte att ha lampor på stranden. Euphoria Resort har inga lampor riktade mot havet, trots att vi vet att många av våra gäster skulle vilja ta en kvällsdrink vid det glittrande havet. All personal, särskilt de som arbetar i strandmiljön, har instruerats att omedelbart rapportera om de ser sköldpaddsspår eller -nästen på stranden.

Euphoria Resort
På Euphoria Resort värnar man om sköldpaddorna på stranden.

Kan lyx vara hållbart?

För oss går hållbarhet och lyx hand i hand. Vacker och orörd natur med underbara stränder är det viktigaste för en lyxig semesterupplevelse. Det är riktig lyx, och samtidigt hela fundamentet i vår verksamhet.

Hur är det med era kunder – hur känner de inför miljön på ert hotell?

Våra kunder är vår främsta tillgång i vår vision om att driva hotellverksamhet hållbart. Det har varit positivt att se att våra gäster förstår och uppskattar vårt sätt att arbeta och att de själva är redo att agera för en ren och hälsosam miljö.

Fakta om Blue Star Euphoria Resort, Kreta

Rum: 287 stycken
Sängar: 690 stycken
Anställda: 290 personer
Barer & restaurangerr: 3 barer och 4 temarestauranger.
Pooler: Huvudpoolen (en av greklands största pooler), barnpool, vattenland, 5 vattenrutschkanor och en inomhuspool som är uppvärmd.

euphoria resort
Terrassen på restaurang har utsikt över hav och berg.

Vad gör Blue Star Euphoria Resort så speciellt?

Berätta några av höjdpunkterna med hotellet för oss:

Nummer 1: Gott om utrymme
Det första du känner när du kommer in i Euphoria Resort är att det finns gott om utrymme. En lyxig och rymlig reception lobbyn, moderna och rymliga rum samt ett 19.000 kvm gräsområde för att förbättra känslan av lugn och lyx.

Nummer 2: Poolerna
Euphoria Resort har en 4000 kvadratmeter stor pool, den största i Grekland. Dessutom har de flesta av rummen på bottenvåningen en gemensam pool. Totalt, inklusive externa poolområden, täcker vattenparken ett yta på 5560 kvm.

Nummer 3: Harmonia Spa
Spa-byggnaden ligger mitt i hotellområdet med en stor uppvärmd inomhuspool, 8 design massagehytter, en VIP-massagesvit med privat jacuzzi och dessutom finns bastu, ångbad och isbrunn. Gästerna kan välja mellan ett brett utbud av behandlingar och massage till ett överkomligt pris, medan det är gratis att använda bastu-delen.

Nummer 4: En aktiv semester
Ett dagligt program med mer än 10 utomhus- och inomhusaktiviteter av erfarna instruktörer är tillgänglig utan kostnad för alla hotellgäster. Med andra ord kan gästerna på Euphoria Resort enkelt hålla sig i form medan de är på semester. Det finns två tennisbanor, en mini fotbollsplan, beachvolleyboll, ett fullt utrustat gym, ett spinning rum och ett yoga / pilates rum.

Nummer 5: Kid world
Euphoria Resort är inte bara en plats för gäster som söker lyx kombinerat med en aktiv semester, det är också ett paradis för familjer. Kids World består av en vattenpark för hela familjen och en barnklubb för alla åldrar, med dagliga aktiviteter och pedagogiska spel. Egna barnpassare kommer att göra barnens semester till en oförglömlig upplevelse, medan föräldrarna kan njuta av avkopplande stunder på annat håll på hotellet