Hållbarhet och lyx på Blue Star Euphoria

2019-06-26
Towe A
Blue Star Euphoria Resort är ett nytt 5-stjärnigt hotell i den pittoreska fiskebyn Kolimbari. Det ligger på ett 60 000 kvm stort strandområde, omgivet av vacker natur och kristallklart vatten. Euphoria Resort ligger inte bara nära Chania (23 km), det är också en perfekt utgångspunkt för alla stränderna som du bara måste besöka på Kreta; så som vackra Falassarna och Elafonissi samt den fantastiska lagunen Balos. Här kan du läsa en intervju med Marietta Mathioulaki, ägare av Blue Star Euphoria.

Vem är Marietta Mathioulaki?

Titel: Hotellägare
Bakgrund: Jag är civilingenjör och har jobbat i byggsektorn sedan 2001. Jag har varit involverad i byggen både offentlig sektor som skolor och privata byggen som privatbostäder. Under bygget av Euphoria Resort var jag chefsingenjör.
Civilstatus: Jag är gift med Mihalis, också ingenjör. Vi har två barn på 10 och 12 år.

Var hållbarhet i fokus när Euphoria byggdes? (arkitektur, material, placering).

Det var det absolut. Under bygget valde vi miljövänliga byggmaterial och det var viktigt att använda mekanisk utrustning för energieffektivitet.

Att Euphoria skulle använda sig av solenergi var medräknat redan i designstadiet, detsamma gäller för externa väggisoleringssystem. Redan från start var vår tanke att bygga ett 5-stjärigt designhotell med fokus på hållbarhet.

Vad kan ett hotell göra för att reducera energi och vattenförbrukning? Vilken typ av energieffektiv utrustning, system och rutiner har ni på Euphoria?

Energieffektivitet och att använda förnybara resurser är grundläggande för Euphoria Resort. Externt väggisoleringssystem har använts ia lla byggnader. Genom att omsluta byggnaden och bevara värmen klarar vi att minska energiförlusten, maximera det inre utrymme och upprätthålla behaglig temperatur inne.

  • Alla byggnader är A+ klassificerade när det kommer till energiförbrukning.
  • Kylning uppnås genom ett geotermisk system. Två underjordiska vattenbrunnar används som kylkällor. Överskottsvärmen från kylsystemet används för att producera varmt vatten.
  • Mer än 50 % av hotellets strömbehov fås med förnybara källor, bland annat solenergi. Solceller är installerat på hustaken, och producerer 400 kilowatt.
  • Hotellapparater är A +++ energieffektiva, och uppnår minsta strömförbrukning som är nödvändig for den dagliga driften av hotellet.
  • Våra lvt-golv inne i rummen är miljöcertifierade, eftersom det är tillverkade av naturlig fyllnad, återvunnet och biobaserat material.
  • Alla byggnader och utomhusområdet använder energisnål LED-belysning.
  • Miljövänliga färg har applicerats på alla målade ytor.
  • Ett Building Management System (BMS) kontrollerar och övervakar hotellets energiförbrukning dagligen.

Vattenförvaltning och effektivitet är en av våra viktigaste prioriteringar.

Det är nödvändigt att bevattna ett stort trädgårdsområde med många växtarter och gräs, och för att göre detta behöver man stora mängder vatten. Ett helautomatiskt underjordiskt system ansvarar för vattenhanteringen och alla pumpar är utrustade med växelriktare för att säkerställa att inte mer än den nödvändiga mängden pumpas ut och slösas bort.

Också toalettspolning, vattenkranar och duschmunstycken är vattenbesparande. Vårt team och gästernas bidrag är också avgörande för att minimera vattenförlusten. Våra städare använder ett vattenfritt system för att städa rum och allmänna utrymmen, och mat och dryck-teamet använder knappt dukar i baren och restaurangen.

Euphoria
Vy från ett rum på Blue Star Euophoria Resort.

Hur utbildas personalen inom hållbarhet?

Vårt ledarteam delar vår vision för en hållbar reosrt. Genom företagets hållbarhetspolitik görs dagliga åtgärder miljövänliga. Detta inkluderar smart vattenförbrukning, återvinning och övervakning av energiförbrukning. Vi bevarar också unika växtarter som ligger vid stranden och skyddar caretta sköldpaddorna.

Hur är det med gästerna – hur ser de på hållbarhetstänket på hotellet?

Euphoria Resort-teamet är oroad över vår planet, och vi tror att våra gäster är vår största tillgång i våra ansträngningar för hållbar hotellförvaltning.

Till exempel är klimatanläggningen i rummen alltid satt i eko-läge. Självklart kan gästerna ändra temperaturen om de önskar, men om termostaten är inaktiv i ett par timmar går den tillbaka i eko-läge för att spara energi. NÄr balkongdörrarna öppnas slår luftkonditionering av automatiskt.

Sänglinne byts varannan dag och handdukar och badrockar endast när gästerna ber oss att göra det genom att lägga dem där det anges. De fleste av gästerna respekterar våra riktlinjer och uppskattar våra insatser för en bättre miljö.

Hur hjälper och stöttar Euphoria Resort det lokala samhället på Kreta?

Eftersom vår familj kommer härfrån, har vi ett känslomässigt band med området, men också ett stort ansvar för alla som bor här.

Vårt första år anställde vi 290 personer, och de flesta kommer från närliggande områden. Att anställa lokalbefolkningen har varit viktigare för oss än deras arbetserfarenhet, då vi erbjuder kontinuerlig träning och en trevlig arbetsmiljö som främjar personlig och professionell utveckling. Dessutom försöker vi stödja och arbeta med lokala leverantörer när det kommer till mat och dryck. Kreta har allt från olivolja, vin, frukt och grönsaker till källvatten från bergen.

De sista åren och specielltunder sommermånaderna när hotellen är öppna och befolkningen på ön nästan är tredubblad, har det varit brist på vatten. För att hjälpa lokalbefolkningen och säkra Euphoria Resorts vattenbehov, byggde vi ett 2800 m vattenrör, som börjar från den lokala vatentanken och slutar vid hotellet, på egen bekostnad. Detta ger också lokala bostäder vatten.

olivolja kreta
Kreta producerar sin egen olivolja.

Hur hjälper ni sköldpaddorna och deras bon på stranden?

För det första så har vi inte gjort några förändringar på stranden. Även om det är lite stenigt och några av våra gäster skulle ha föredragit en sandstrand, tar vi hänsyn till att havssköldpaddorna lägger ägg där och vi kan inte störa dem.

Vi gör allt vi kan för att informera våra gäster att havssköldpaddor simmar i vattnet, även om det är mycket sällsynt att se dem under dagen. På kvällen tar vi alltid bort solstolarna från stranden för att göra fri väg ner till havet för sköldpaddorna. Detta görs för att när äggen är kläckta leds bebissköldpaddorna av månskenet ner till havet och eventuella hinder kan få dem att förlora sin känsla för riktning. Av samma anledning har vi dämpad belysning på stranden. Euphoria Resort har ingen belysning ut mot havet, även om vi vet att många av våra gäster skulle vilja ta en kvällsdrink vid det glittrande havet.

Vi har koll på sköldpaddorna, alla våra anställda och särskilt de som arbetar nära stranden har blivit tillsagda att omedelbart rapportera om de ser sköldpaddsfotspår eller bon på stranden.

Euphoria Resort
På Euphoria Resort värnar man om sköldpaddorna på stranden.

Är det svårt att både vara ett lyxigt och hållbart hotell samtidigt?

Hållbarhet, precis som en lyckad semester, handlar om att vara lycklig. För oss går hållbarhet hand i hand med lyx, eftersom miljön är en stor del av en lyxig semesterupplevelse, särskilt på destinationer som är kända för sina vackra stränder och underbart väder.

Fakta om Blue Star Euphoria Resort, Kreta

Rum: 287 stycken
Sängar: 690 stycken
Anställda: 290 personer
Barer & restaurangerr: 3 barer och 4 temarestauranger.
Pooler: Huvudpoolen (en av greklands största pooler), barnpool, vattenland, 5 vattenrutschkanor och en inomhuspool som är uppvärmd.

euphoria resort
Terrassen på restaurang har utsikt över hav och berg.

Vad gör Blue Star Euphoria Resort så speciellt?

Berätta några av höjdpunkterna med hotellet för oss:

Nummer 1: Gott om utrymme
Det första du känner när du kommer in i Euphoria Resort är att det finns gott om utrymme. En lyxig och rymlig reception lobbyn, moderna och rymliga rum samt ett 19.000 kvm gräsområde för att förbättra känslan av lugn och lyx.

Nummer 2: Poolerna
Euphoria Resort har en 4000 kvadratmeter stor pool, den största i Grekland. Dessutom har de flesta av rummen på bottenvåningen en gemensam pool. Totalt, inklusive externa poolområden, täcker vattenparken ett yta på 5560 kvm.

Nummer 3: Harmonia Spa
Spa-byggnaden ligger mitt i hotellområdet med en stor uppvärmd inomhuspool, 8 design massagehytter, en VIP-massagesvit med privat jacuzzi och dessutom finns bastu, ångbad och isbrunn. Gästerna kan välja mellan ett brett utbud av behandlingar och massage till ett överkomligt pris, medan det är gratis att använda bastu-delen.

Nummer 4: En aktiv semester
Ett dagligt program med mer än 10 utomhus- och inomhusaktiviteter av erfarna instruktörer är tillgänglig utan kostnad för alla hotellgäster. Med andra ord kan gästerna på Euphoria Resort enkelt hålla sig i form medan de är på semester. Det finns två tennisbanor, en mini fotbollsplan, beachvolleyboll, ett fullt utrustat gym, ett spinning rum och ett yoga / pilates rum.

Nummer 5: Kid world
Euphoria Resort är inte bara en plats för gäster som söker lyx kombinerat med en aktiv semester, det är också ett paradis för familjer. Kids World består av en vattenpark för hela familjen och en barnklubb för alla åldrar, med dagliga aktiviteter och pedagogiska spel. Egna barnpassare kommer att göra barnens semester till en oförglömlig upplevelse, medan föräldrarna kan njuta av avkopplande stunder på annat håll på hotellet

Liknande inlägg

TUI hjälper gatuhundar och -katter

Som djurälskare vill man gärna hjälpa alla gatuhundar och -katter som man ser på semestern. Att ta hand om de djuren som lever i närheten av hotellen och i orterna är också viktigt för TUI. Därför har vi lanserat TUI Stray Animal Award som uppmärksammar alla våra hotell som gör det lilla extra för våra fyrfotade vänner.
Hanna P Hanna P 2019-07-22

En guide till Santa Maria

Santa Maria är en färgglad badort på ön Sal i Kap Verde. Här finns härliga hotell, bra restauranger, en lång strand och små butiker. Vad får man då inte missa i denna fina by? Här är vår guide till Santa Maria.
Towe A Towe A 2019-07-15

Bästa utflykterna på Phuket – från kultur till äventyr

Fyll dina sinnen (och ditt Instagramkonto) med nya intryck bortom hotellpoolen. Thailands största ö Phuket är otroligt rik på upplevelser. Här tipsar vi om allt från snorkling till djungelvandring, buddhistiska tempel, matlagningskurs, flowriding och att bada med elefanter.
Astrid S Astrid S 2019-06-18

Hotell på Mallorca där All Inclusive ingår

Att leta restaurang på tom mage är aldrig kul. Att gå från det ena stället till det andra och känna att det inte finns något för alla i familjen. Energin tryter och humöret dippar. Välj istället ett hotell där All Inclusive ingår i priset och gå till dukat bord frukost, lunch och middag.
Towe A Towe A 2019-06-10