8 kvinnliga resenärer på 8:e mars - Internationella kvinnodagen 2019

Vad passar bättre än att på internationella kvinnodagen lyfta 8 kvinnor som har gjort ovanliga och svåra resor. Läs vidare om piloter, äventyrare, journalister och hovdamer!

Det har inte alltid varit enkelt att resa så låt oss inspireras av dessa åtta kvinnor som både är berömda för de resor de gjorde och för vad de åstadkom med sina resor. Deras resor var både våghalsiga, modiga och äventyrliga.
 1. Amelia Earhart

  Få har samma legendariska status som Amelia Earhart, och det har hon verkligen förtjänat. När hon blev den första kvinnliga piloten som korsade Atlanten på egen hand 1932 var det bara ett av de många rekord som Amelia slog. Hon var till exempel den första piloten någonsin som flög direkt mellan Kalifornien och Hawaii. Dessutom skrev hon ett dussintals bästsäljande resereportage.

  Den berömda flygturen 1932 gick från Newfoundland och till Irland. Landningsfältet blev ett fält utanför en bondgård. När den irländske bonden kom ut för att möta henne ska han ha frågat henne om hon flugit långt. ”Bara från Amerika,” ska Amelia ha svarat.

  tui-8-mars-8-kvinnor-Amelia Earhart LOC hec

 2. Gertrude Bell

  Som ung klättrade Gertrude Bell i de schweiziska bergen vilket nästan tog livet av henne innan, som av en händelse, blev intresserad av arkeologi istället. Under tidigt 1900-tal reste hon och hjälpte till med utgrävningar i Syrien, Mesopotamien, Arabien och mindre Asien.

  Hennes personlighet och språkkunskaper (Gertrude kunde tala arabiska, persiska och turkiska för att bara nämna några) gjorde att hennes kulturella och politiska nätverk sträckte sig över stora delar av Mellanöstern. Hon använde sig av det när hon hjälpte till med att ordna det moderna museiväsendet i Irak och när hon guidade brittiska soldater genom öknen under första världskriget.

  tui-8-mars-8-kvinnor-BellK 218 Gertrude Bell in Iraq in 1909 age 41

 3. Karen Darke

  Karen Darke hade alltid älskat äventyr och våghalsiga strapatser men allt det trodde hon var över för hennes del när hon bara var 21 år gammal. På grund av bergsklättringsolycka hade Karen blivit förlamad från bröstkorgen och neråt. Men hennes äventyr slutade inte där. Förutom de flera medaljer hon vunnit åt England i handcykling i Paralympics har hennes resande bara fortsatt.

  Karen har knuffat sig själv över Grönland i en pulka, paddlat kajak från Kanada till Alaska (en resa som tog tre månader), handcyklat över Himalayas och bestigit både Mont Blanc och Matterhorn.

  Så här resonerar Karen kring sin äventyrslust och styrkan att fortsätta:

  Ett äventyr kan vara vad som helst, stort som smått. I din trädgård eller på andra sidan jordklotet. Det handlar bara om att våga sig in i det okända och göra något som för dig själv verkar omöjligt.

 4. Bessie Coleman

  Precis som Amelia Earhart drömde Bessie Coleman om att bli pilot. Men om det var svårt att få en pilotlicens som kvinna på 1920-talet i USA så är det en underdrift att säga att det var snäppet svårare att få det som kvinna med en afroamerikansk och en Cherokee-förälder. Därför tog Bessie ett par språklektioner i Chicago där hon bodde innan hon packade sina väskor och flyttade till Paris. Där fick hon både flyg- och fransk-lektioner på pilotskola.

  När hon återvände till staterna fick hon smeknamnet Queen Bess för sina våghalsiga flygmanövrar – spiraler, loopar och dykningar där nosen på flygplanet nästan skrapade mot marken. Bessie gav allt för varje show, en gång bröt hon till och med tre revben och ett ben.

  Hennes mål var att tjäna ihop tillräckligt på flygshowerna för att kunna öppna en egen pilotskola för afroamerikaner. Tyvärr tog hennes resa slut när Bessie bara var 34 år gammal då hennes plan kraschade under en show på grund av ett mekaniskt fel.

  tui-8-mars-8-kvinnor-Bessie Coleman and her plane (1922)

 5. Ester Blenda Nordström

  Ester Blenda Nordström började sin karriär som journalist och hennes stora genombrott var när hon genomförde vad som kanske var Sveriges första wallraffning. Men en hård arbetsdag på en gård går inte riktigt att jämföra med livet som nomadlärarinna som Ester också tog sig an.

  För att de samiska barnen som följde med föräldrarna när renarna skulle förflyttas måste även lärarinnan resa med. Hon beskriver hur de reser under natten medan de plågas av en isig vind som nära nog river sönder hennes ansikte. Hon liftade också genom USA på 20-talet och reste till byn Kamchatka i Sovjetunionen (med en pistol i handväskan hela tiden.)

 6. Nellie Bly

  Nellie Bly var likt Nordström både journalist och wallraffare. Ett av hennes mest berömda reportage var Jorden runt på 72 dagar. Nellie föreslog till sin redaktör att hon skulle ge sig av på egen hand och slå den skönlitteräre Phineas Foggs rekord i Jules Vernes roman Jorden runt på 80 dagar.

  Resan avgick från New York 1887 med ångbåt under pompa ståt. Vidare reste Nellie genom Frankrike, där hon mötte upp med Jules Verne själv, vidare mot Hong Kong och med båt över Stilla havet. Hon nådde åter New York med nöd och näppe på dag 72. Tack vare de nya telegrafsystemen hade hon kunnat hålla sin läsarskara uppdaterad hela tiden och de hade fått slå vad om exakt vilken sekund Nellie skulle återvända till New York (första pris var en Europaresa med allt betalt).

  tui-8-mars-8-kvinnor-Nellie Bly Reception 1890
  Tidningsillustration av Nellie Blys hemkomst.

 7. Takasues dotter

  Takasue var en provinsguvernör under Heianperioden i Japan (ungefärligt senantiken och tidig medeltid i Europa). Vad hans dotter hette har gått förlorat i tiden men vi vet att hon var en bildade hovdam som reste mycket.

  För även om hennes namn inte överlevt tidens gång så har hennes resedagböcker gjort det. Hennes skildringar av sina resor och pilgrimsfärder är några av de första nedskrivna reseberättelserna i världen. Hennes beskrivning av den tre månaders resa till huvudstaden är nästan unik i sitt slag.

  Så här beskriver hon Fuji, som på hennes tid var en aktiv vulkan;

  Berget har en underlig form och tycks målad i en djupblå färg. Det tjocka täcket av snö som aldrig smälter gör att berget se ut att bära en vit jacka över en blå klänning.

 8. Jenny Diski

  Av alla kvinnor som gjort häftiga resor är Jenny Diski kanske den som känns som hon mest snubblade in på alla sina resor. Hon avskydde folkmassor, gillade inte när hennes rutiner ruckades och ville helst bli lämnad ifred hemma i favoritfåtöljen med en god bok.

  Ändå hamnar hon på tåg tvärs över USA. Den klaustrofobiska sovplatsen (Diski beskriver den som ”en upphöjd kista”) där hon fick tillbringa timmar mellan de olika stoppen passade henne perfekt. Klaustrofobi fick hon däremot av den gästvänlighet och framfusighet hon stötte på när hon klev av tåget.

  När hon istället försökte isolera sig under den mörka vintern i en liten stuga i nordligaste Sverige blir hon istället sjanghajad av den svenska turistnäringen. De vill få en resejournalist från The Guardian att prova på rensläde och övernattning i kåta. Jennys plågade men ändå nyfikna resereportage är en fröjd för alla oss som älskar att resa (men också älskar fåtöljen hemma).

  tui-8-mars-8-kvinnor-chalet-3793739 1920
  Istället för att ta det lugnt i en liten stuga mitt ute i skogen fick Jenny Disky åka rensläde mitt i natten.

Hoppas de här 8 äventyrliga och modiga kvinnor inspirerar många resor i vår och sommar där du upptäcker något nytt eller helt enkelt blir väldigt glad av.