3 recept för dig som längtar till Grekland

”Vad är grekisk mat för dig?” Vi ställer frågan till matkreatören Sara Begner och får både ett kort och ett långt svar. Det långa svaret tar oss med på en härlig tids- och matresa och det är lätt att börja längta till Grekland. Testa att laga några grekiska rätter medan du drömmer dig bort till ljumma kvällar på en taverna med cikadorna som står för kvällskonserten.

Är du nyfiken på att veta mer om matkreatören Sara Begner? Här kan du läsa vår första intervju med Sara Begner – om hur resandet kryddar hennes matlagning »

På frågan "Vad är grekisk mat för dig?" hade Sara två svar. Det första kan nog många av oss hålla med om: "souvlaki och kalamares”. Det långa svaret tar oss med till en matupplevelse långt bakåt i tiden.

Året är 1993 och Sara är 19 år. Tillsammans med kompisar har hon rest till ön Korfu. De åker runt ön på moppe i bikinis och när det är dags för lunch stannar de till i första bästa lilla håla. De hittar en liten servering med bara fyra bord och slår sig ner. Menyn består av fetaost och pommes frites – valet blir enkelt.

TUI Kreta
Så här mysigt enkelt kan det vara på Kreta.

Den lilla tanten som äger serveringen går först ut i sin trädgård där hon plockar tomater direkt från plantan. Sedan går hon ner i matkällaren och hämtar upp fetaost, som hon givetvis gjort själv.

Lunchen blir en blandning av fetaost, hemfriterade pommes frites och solvarma tomater.

"Bästa salladen ever! Brutalt gott!"

För Sara är just de små tavernorna kanske det allra bästa med det grekiska köket. Oftast få rätter men som de behärskar ut i fingerspetsarna.

Lammfärsspett med grekisk tomatsalsa

Du kanske inte har solmogna tomater från en grekisk trädgård tillhands men de här lammfärsspetten på grillen blir riktigt gott ändå.

Det är atmosfären; de ljumma kvällarna i all sin enkelhet kan göra mer än de mest hajpade restaurangerna någonsin lyckas med.

Självklart är Grekland mer än charmiga tavernor. I Aten kan du hitta trendiga restauranger precis som i vilken storstad som helst. Sara har besökt en av dem, där köket där all mat lagades låg mitt i restaurangen. Jämfört med Korfu 1993 var det som natt och dag.

"Jag åt en sjurättersmiddag. Starkaste minnet är en helt osötad cheesecake med varm körsbärssås. Det blev jag ordentligt inspirerad av! Djärvt att inte söta – djärvt och väldigt gott. Dessutom skitsnyggt upplagt."

Skaldjurssallad med grillat bröd

Det är inte bara djärva efterrätter Sara inspireras av. Något hon skulle vilja ta med sig hem från Grekland är kalamares. "Vi borde äta mer kalamares i Sverige! Det är billigt och bra. Inte bara i friterad form utan i sallad också. Älskar en grekisk sallad med kalamares marinerad i olivolja, vitlök och persilja!"

TUI Grekland

Ett annat starkt minne är från Santorini, där Sara hamnade när hon somnat på båten och missat sitt tänkta stopp. Inte alls ett dumt misstag skulle det visa sig.

"Firá var väldigt vackert. Ouzo och pistagenötter var riktigt ballt att avnjuta där när jag var ung."

Eftersom de inte hade planerat att stanna på Santorini hade de inget boende men i hamnen träffade de på en gammal man på flakmoppe och fick följa med hem och bo hos honom och hans fru.

Grekisk dessertbägare

Visste du att redan de gamla grekerna älskade nötter? Santorini var en av de första platserna i Europa där man odlade pistage. Den här smaskigt enkla efterrätten med valnötter är både en traditionell och perfekt avslut på en grekisk grillkvällen.

Om matlagning inte stillar din längtan till att uppleva det grekiska köket på plats kan du kolla in våra resor till Grekland här.

Om tapas faller dig mer i smaken kan du läsa mer om Saras matuppleveser och få en snabbguide till tapas i Spanien.