12 event du inte vill missa 2018

Ett år med både Vinter-OS och Fotbolls-VM väntar oss. Plus många andra färgsprakande folkfester. Vad sägs till exempel om ”tomatkastarfestival” i Spanien, Notting Hill-karnevalen i London och den thailändska fullmånefesten Loy Krathong. Här hittar du hela listan – be there or be square.

1. Vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea

9–25 februari

102 guldmedaljer i 15 olika sporter ska fördelas. Alla som har med snö att göra avgörs i bergsbyn Pyeongchang. Den ligger bara 18 mil från huvudstaden Seoul, så det är enkelt att få uppleva både storstadsmyller och alpnatur. Men om det är sport, sport & sport du siktar in dig på ska du i stället ta pendeltåget ner till den charmiga hamnstaden Gangneung 16 mil öster om Pyeongchang. Där ligger nämligen arenorna för konståkning, skridsko, curling och ishockey.

vinter-os
Dramatik och underhållning på hög höjd väntar

2. Saint Patrick’s Day i Dublin & New York

Lördagen den 17 mars

Det här är dagen när alla klär sig i grönt för att hylla Irlands nationalhelgon med parader, folkmusik och generösa mängder irländskt öl. S:t Patrick levde på 400-talet och införde kristendomen på Irland. Att den gröna treklövern blivit Irlands nationalsymbol beror på att Patrick använde detta oansenliga blad som symbol för treenigheten. Traditionen att fira hans helgondag spreds över världen genom den stora irländska utvandringen på 1800-talet. Extra stor och glad är festen förstås i Dublin, men även i hela USA och inte minst i New York, där paraden längs Fifth Avenue brukar samla över hundratusen deltagare och två miljoner åskådare.
Här läser du om TUIs resor till Dublin » Här läser du om TUIs resor till New York »

st-patricks-2
Dagen när även tuffa killar får ha grön mustasch

3. Songkran – det thailändska nyåret

13–15 april

I Thailand börjar året den 13 april, men eftersom party är skoj passar man på att fira i två dagar till. Det är en av årets största fester och bokstavligen en vattenfestival. I tre dagar är det nämligen tillåtet att hälla vatten på vem man vill (nej, turister är inte fredade) med allt från små vattenpistoler till hinkar. Fast med tanke på att dagstemperaturen i snitt är 33 grader kan det kännas ganska skönt. Thailändarna är lediga och feststämningen hög. 2018 innebär Songkran att den thailändska kalendern går över från Tuppens år till Hundens år.
Här läser du om TUIs resor till Thailand »

Songkran
Vattnet anses rena själen, så vattenkriget har en vänlig avsikt

4. S:t Petersburgs vita nätter

Maj–juli

I den gamla kejserliga huvudstaden S:t Petersburg festar man med finess. Under sex veckor före och efter sommarsolståndet bjuder man på en påkostad kulturfestival för att fira ”de vita nätterna” under årets ljusaste tid. Den som reser dit kan se fram emot mängder av evenemang som baletter, klassiska konserter och operaföreställningar. Men även pop- och rockkonserter på torget framför Vinterpalatset, där tidigare år bland andra Paul McCartney har framträtt. ”De röda seglen” (Alije Parusa) är en gatufest inspirerad av sagan om hur skolbarnens frihet kom med ett segelfartyg och firas med grandiosa fyrverkerier. En annan höjdpunkt är karnevalståget genom förorten Peterhof, där deltagarna klär sig i kostymer från Peter den stores tid.

St-petersburg
Skeppet med röda segel bringar frihet till skolbarnen

5. Filmfestivalen i Cannes

8–19 maj

Närmare presentation är kanske överflödig av denna filmbranschens största fest. För en vanlig dödlig är det förstås på gränsen till omöjligt att komma över biljetter till filmer i tävlingsserien. Men kvalitetsfilm visas även på andra håll och bara att insupa atmosfären på strandpromenaden La Croisette kan vara värt resan. Du kan till exempel bevittna hysterin kring festivalpalatsets röda matta, tävla i kändisspotting på ostronbarerna och ta en pastis med utsikt över sandstranden och Napoleonbuktens azurblå vatten.
Här läser du om TUIs resor till Cannes »

Cannes
Även plagen i Cannes har cineastiska förtecken

6. Fotbolls-VM i Ryssland

14 juni–15 juli

I en månad pågår festen som kommer att stå i centrum för hela världens uppmärksamhet. De specialintresserade vet redan allt, medan andra skulle behöva plugga i timtal för att förstå de komplicerade förutsättningarna. Därför nöjer vi oss här med att slå fast Sveriges utgångsläge: Vi spelar mot Sydkorea i Nizjnij Novgorod måndagen den 18 juni, mot Tyskland i Sotji lördagen den 23 juni och mot Mexico i Jekaterinburg onsdagen den 27 juni. Finalen går i Moskva söndagen den 15 juli och vinnande lag får 38 miljoner US-dollar.

fotbolls-vm
Finalen spelas på Luzjnikistadion i Moskva den 15 juli

7. Batalla del Vino, Rioja, Spanien

Fredagen den 29 juni

Gillar du Rioja? Så mycket att du vill ha det över hela kroppen? Då är det här festivalen för dig! När det första vinet av årets skörd är klart håller man vinfestival under tre dagar i den charmiga lilla staden Haro invid floden Ebro i det berömda vindistriktet Rioja. Festivalen pågår 28–30 juni och den 29:e äger själva bataljen rum. På morgonen samlas ortsborna på gatorna med vin i flaskor, krus eller hinkar. Borgmästaren sitter till häst och leder processionen till ett eremitkloster där man håller mässa. Sedan brakar det loss – rödvin i galna mängder hälls över alla som står i närheten, tills samtliga deltagare är genomblöta och har ändrat färg till vinrött. Dock finns det trygga åskådarplatser där man på lite avstånd kan se de omkring 10 000 deltagarna hälla ungefär 130 000 liter vin över varandra.
Här läser du om TUIs resor till Spanien »

batalla-del-vino
Den som ger sig in i leken får leken tåla

8. Notting Hill-karnevalen i London

26–27 augusti

Från starten 1966 har Notting Hill-karnevalen växt till en spektakulär och påkostad fest. Inspirationen är karibisk och de flesta festfixarna har sina rötter i tidigare brittiska kolonier i Västindien. Musiken du får gunga med till är därför framför allt reggae, soca, salsa och calypso. Artisterna uppträder både på ett trettiotal fasta scener och i karnevalståg. Huvudparaderna går från Great Western Road genom Notting Hill till Ladbroke Grove både söndagen den 26 augusti och måndagen den 27 augusti (som är helgdag, så kallad Bank holiday, här i Storbritannien).
Här läser du om TUIs resor till London »

notting-hill
Karibiska rytmer och färger i Notting Hill

9. La Tomatina i Valencia, Spanien

Onsdagen den 29 augusti

Lite av samma sak som Batalla del Vino (punkt 7 ovan) fast nu med tomater i huvudrollen. Ett hejdlöst krig med tiotusentals deltagare där man som ammunition förbrukar 120 ton övermogna tomater. Husägarna plastar in sina fasader i förväg och några timmar senare har gatorna förvandlats till en fors av tomatsås och kringkravlande röda figurer. Det hela äger rum i den pittoreska bergsbyn Buñol 38 km väster om storstaden Valencia. Vill du vara med är det enklast att leta hotellrum i Valencia. På www.tomatina.es kan du förköpa biljetter som inkluderar entré till eventet, busstransport och – inte minst viktigt – en dusch före hemresan.
Här läser du om TUIs resor till Spanien »

la-tomatina
Bestäm själv om det är okej att leka med mat så här

10. Oktoberfesten i München

22 september–7 oktober

För att förstå storleken på den här festen krävs lite siffror. På ett 40 hektar stort fält har 6 kända bayerska bryggerier 29 gigantiska ölhallar och tält med totalt 100 000 sittplatser. Servitörer i folkdräkt bär under 2 veckor fram över 7 miljoner ölstop med 1 liter i varje. Allt bryggt enligt de bayerska renhetslagarna, som förbjuder andra tillsatser än malt, humle och vatten. Men även om ölet står i centrum är Oktoberfesten också ett färgstarkt nöjesfält med marknadsgator, restauranger och tivoli. I kalendariet på www.oktoberfest.de kan du se när det är karnevalståg och familjedagar med sänkta priser på åkattraktionerna.
Här kan du läsa om TUIs resor till Tyskland »

Hästdragen vagn med dekoration och öltunnor
Bryggeriernas hästdragna vagnar är omtyckta inslag i paraderna

11. Dia de los Muertos, Mexico

31 oktober–2 november

Mexikanernas egen variant av halloween innehåller både lekfulla och skrämmande inslag. Skelett och dödskallar står i centrum, både som utsmyckning och maskeraddräkter. Det går rent av att köpa calaveras, vilket är detsamma som ätbara kranier av karamell och marsipan. Högtiden firas över hela landet med kulmen på Alla själars dag den 2 november, men man börjar några dagar i förväg. Feststämningen är tydlig, men bakgrunden är egentligen djupt allvarlig. Enligt folktron återvänder de döda för att få träffa sina släktingar och smaka deras mat. Därför dukar man upp festbord med allt huset förmår och samlas kring fina minnen av sina döda. Det gör Dia de los Muertos till en glad och kärleksfull fest, trots alla dödssymboler. I vissa större städer håller man parader med ljus och maskeraddräkter. Som besökare är du välkommen att både titta på och delta så länge du visar respekt för högtidens syfte.
Här läser du om TUIs resor till Mexico »

människor med hattar, blommor och ljus sminkade som skelett
En glad och kärleksfull fest trots kuslig rekvisita

12. Loy Krathong – thailändska fullmånefesten

Fredagen den 23 november

Det här är ett av de mest stämningsfulla evenemang du kan uppleva. Själva namnet avslöjar kärnan i firandet. En krathong är en liten korg av blad och blommor medan loy betyder ”flytande”. Efter solnedgången samlas deltagarna vid floder och andra vattendrag för att skicka iväg en myriad av vackert smyckade små korgar med rökelse och levande ljus. Om din korg inte välter finns chansen att vattnets ande kommer att uppfylla din önskan. På alla större platser hör det också till festen att släppa upp hundratals khom loi (vita svävande lyktor) och ibland har man även fyrverkerier. Loy Krathong firas när det blir fullmåne för tolfte gången i den thailändska kalendern, vilket 2018 sker den 23 november.
Här läser du om TUIs resor till Thailand »

Människor lägger ljus och blommor i vattnet
Bara en dag om året kan du uppleva den vackra ceremonin