11 Pride runt om i världen du inte vill missa 2017

TUI är en stolt sponsor av Pride 2017 i Sverige. Här listar vi 11 städer vars Pridefestivaler du inte vill missa – New York, London, São Paulo och många fler! Något de alla har gemensamt är att det alltid är kärlek, stolthet och frihet som står i centrum.

Här listar vi 11 Pridefestivaler som har något alldeles extra. På ytan kanske de skiljer sig åt men hjärtat i alla Pridefestivaler är alltid densamma. Det är både ett firande och en hyllning av HBTQ-personer världen över. Det är också ett tillfälle att demonstrera för rättigheter och minnas de som kämpat för både sig själva och för andra.

New York (USA) - juni

Du kan nästan påstå att det var här allt började. New York Pride är en av de första i världen. Prideparaden passerar flera historiskt viktiga platser, till exempel Stonewall Inn på Christopher Street. Klubben gav namn till Stonewallrevolten som ledde till det som idag är en folkfest världen över men då var en kamp för mänskliga rättigheter.

São Paulo (Brasilien) - juni

São Paulo Pride är en av de största i världen och det är en riktigt färgsprakande tillställning. Paraden är 4 kilometer lång och 2009 besöktes den av 3,9 miljoner människor.

London (Storbritannien) - juni/juli

Pride in London blev den första i Europa när den gick av stapeln för första gången 1972. Festivalen och paraden har flera kända beskyddare som Elton John och Ian McKellen.

Berlin (Tyskland) - juli

I Berlin kallas Pride för Christopher Street Day till minne av Stonewallrevolten. Paraden börjar på avenyn Kurfürstendamm och går sedan vidare mot final vid Brandenburger Tor.

Palma de Mallorca (Spanien) - juni

Här är det billigt att hyra cykel vilket är perfekt för att ta sig mellan stad och strand. Perfekt för dig som vill hinna med mycket av de många kultur-, musik-, konst- och sportevenemang som hålls i samband med festivalen.

Los Angeles (USA) - juni

Förutom att familjer och vänner kan passa på att gå på den officiella Pridedagen på Universal Studios Hollywood lyfter även LA Pride den stora gemenskapen som lever och verkar i West Hollywood. Målet är att lyfta allmänhetens kunskap om HBTQ-personers bidrag till historien och samhället.

Bristol (Storbritannien) - juli

En liten stad men med ett imponerande utbud av pubar och poplegender. Poppigt blir det också på Bristol Pride – i år står Belinda Carlisle, Katrina (från Katrina and The Waves) och Avec Sans på scen.

Amsterdam (Nederländerna) - juli/augusti

Här pågår festival i en hel vecka med bl a Drag Queen-olympiad och en svårslagen kanalparad. Under veckan sker många olika musik- och sportevenemang.

San Francisco (USA) - juni

Med ca 200 paradgrupper och utställningar, 20 scener och mötesplatser blir San Francisco Pride en av USAs största. Det var dessutom i San Francisco som regnbågsflaggan vajade i vinden för första gången – designad av Gilbert Baker som färgade tyget för hand.

Paris (Frankrike) - juni

Paraden börjar vid Montparnasse-Bienvenue metrostation och går genom de södra delarna av Paris, över Seine och vidare mot Place de la République. Feststämningen fortsätter sedan bland Marais-distriktets caféer, barer och klubbar.
... och skulle du känna att sommaren inte räcker till kan du vintersemestra i British Columbia. Whistler (Kanada) är en av de få tillställningar där du kan kombinera Pride med lite after ski.

I alla fall ses vi på Pride runt om i Sverige i sommar!